Ministerie van Defensie

Kustwacht en marine onderscheppen ruim 60 kilo drugs

26 november 2010, 23.02 uur

De Kustwacht in het Caribisch Gebied heeft in samenwerking met het Korps Politie Aruba en de douane Aruba een drugstransport onderschept. In totaal werd 51,7 kg cocaïne en 8,6 kg marihuana aangetroffen aan boord van een Colombiaanse vissersboot en werden zes verdachten aangehouden.

De boot, die onder de naam `Katrina' voer, ging vanuit Colombia naar Aruba en is daar begin van de week in de territoriale wateren door een Superrhib van de kustwacht aangehouden. Dit gebeurde nadat deze het verdachte vaartuig had waargenomen op basis van inlichtingen vanuit de internationale drugsbestrijdingsorganisatie, het zogenoemde JIATF-South. De Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied speelt daarin een rol.

Verborgen compartiment

De douane op Barcadera doorzocht het vaartuig waarna het is overgebracht naar het kustwachtsteunpunt in Savaneta waar het in beslag is genomen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie is het scheepje binnenste buiten gekeerd waarbij de contrabande werd aangetroffen in een verborgen compartiment.

Het bestrijden van illegale drugstransporten over zee is voor zowel de kustwacht als de Koninklijke Marine een van de hoofdtaken in het Caribisch Gebied. Deze onderschepping is een goed voorbeeld van internationale en lokale samenwerking.

De contrabande en verdachten zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten op Aruba.