Grootste bewonersfestival: Je Zal Er Maar Wonen

19/10/2010 11:24

Vereniging LSA

Op 27 november komen honderden oudere en jongere actievelingen uit de aandachtswijken van Nederland samen in Zwolle. Op het gratis festival Je Zal Er Maar Wonen laten ze elkaar zien dat ze hard werken aan hun wijk. Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) heeft het festival georganiseerd om grijs en groen te laten netwerken. Verwacht stevige debatten tussen oud en jong, verwacht veel optredens en workshops, en verwacht af te kunnen kijken bij elkaar!

Actieve vrijwilligers op leeftijd klagen soms dat de nieuwe generatie geen idealen heeft en alleen met zichzelf bezig is. Zij hebben het idee dat zij er alleen voor staan. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van hun eigen wijk.

Maar cijfers vertellen totaal iets anders. Volgens het CBS zijn zes op de tien jongeren van 12 tot 25 jaar actief in verenigingen. Ruim vier op de tien doen bovendien vrijwilligerswerk, ongeveer net zo veel als mensen in de hogere leeftijdsgroepen. Nee, een 16-jarige zie je niet tijdens ellenlange vergaderingen over bewonersparticipatie. Maar bijvoorbeeld wel radio maken voor een lokale omroep. Of vrijwillig werken op een plaatselijk festival.

Het LSA, een vereniging van actieve bewoners uit de aandachtswijken, ziet dat jongeren en ouderen vaak langs elkaar heen werken. Dat ze met dezelfde doelen bezig zijn, maar niet van elkaars bestaan weten. Wij zien kansen en mogelijkheden als die twee groepen samen gaan werken, of in elk geval elkaar leren kennen.

Bij de organisatie van het festival werd uit het overweldigende enthousiasme van organisaties en bewoners duidelijk dat jongeren zeker wel willen laten zien wat ze doen in hun wijk. Van steetdancers tot jonge vakbondlui en van Blockpimpers tot straatacteurs: op het gratis festival Je Zal Er Maar Wonen komen honderden oudere en jongere actievelingen uit de aandachtswijken van Nederland. Ze komen om te netwerken, om van elkaar te leren en zichzelf te presenteren.

Wat:

Host Valerio, Coolpolitics, Rico en Muppetstuff, speeddaten met agenten, Meer dan voetbal, Kunstenaars?, streetdance, bobo's, sneltraining: hoe krijg ik geld voor mijn plan, vakbond CNV, Movisie, STUT theater: Even serieus - nee maar nu echt, zaalvoetbaltoernooi, bokswereldkampioen Orhan Delibas, Johan Cruyff Foundation, excursie door Holtenbronx, Forum, het verwilderde kind, Nederlands Jeugd Instituut, Richard Krajicek Foundation, Pimp my Block, workshops theater, journalistiek, buurtsport en rap, Footprints, scherpe debatten tussen jong en oud in de wijk, Kan Wél!, Loesje, Oasis game uit Brazilië, mobiel café, demonstratie kickboksen

Waar?

Deltion College, Zwolle

Wanneer?

27-11-2010

Van 10:30 tot 16:00 uur

Voor wie?

Voor iedereen met hart voor zijn wijk.

Door wie?

Dit festival wordt georganiseerd door het LSA, samen met wijkorganisatie Holtenbroek NU, het ministerie Vrom/WWI, de gemeente Zwolle, Aedes vereniging van woningcorporaties, het Deltion College, De Nederlandse Woonbond en de Zwolse woningcorporaties Openbaar Belang, DeltaWonen en SWZ.

Meer info en aanmelden: www.jezalermaarwonen.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.jezalermaarwonen.nl