KRO

KRO Reporter over de toekomst van onze pensioengelden

Uitzenddatum: 27/11/2010

Op zaterdag 27 november (22.30 uur, Ned. 2) neemt KRO Reporter ons pensioenstelsel onder de loep. Als we straks mogen stoppen met werken, is er dan nog geld om onze oude dag te bekostigen?

Het `beste pensioenstelsel ter wereld' vaart af op een ijsberg, maar het orkest speelt door. De pensioenfondsen roepen dat ze nog nooit zo veel kapitaal in kas hebben gehad, maar ze vertellen er niet bij dat dat kapitaal de komende jaren snel weer zal slinken als gevolg van de vergrijzing. Nu telt Nederland 2,3 miljoen gepensioneerden, dat aantal zal in de komende decennia snel toenemen.

De fondsen dachten de groeiende pensioenlasten te kunnen betalen uit de almaar stijgende aandelenkoersen. Tot de financiële crisis het Zwitserleven-gevoel ruw verstoorde. Nu dreigen honderdduizenden werknemers op te draaien voor hogere pensioenpremies, terwijl ze straks ook met kortingen op hun pensioenrechten te maken krijgen.

Begin jaren negentig, toen de overheid met ernstige financiële tekorten kampte en de pensioenfondsen zwommen in het geld, dreigde het toenmalige kabinet-Lubbers met belastingmaatregelen. Om te voorkomen dat de pensioengelden fiscaal zouden worden afgeroomd, begonnen de fondsen hun reserves te verkwisten. Premies werden verlaagd of tijdelijk afgeschaft en grote bedrijven sluisden honderden miljoenen pensioengeld terug naar de eigen onderneming. Ook werd een deel van de buffers gebruikt om werknemers vervroegd te laten uittreden.

KRO Reporter, zaterdag 27 november om 22.30 uur op Nederland 2

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: