Gemeente Alphen aan den Rijn


Samenwerking met graffiteurs uitgebreid

.jpg?hid=img;w=200] Gemeente Alphen aan den Rijn en graffitikunstenaars verbonden aan Galerie VijfB blijken goed samen te kunnen werken. Ze hebben nu ook afspraken gemaakt over gebruik van het tunneltje onder de N11(Weteringpad richting Compierekade) als vrije graffitiplaats. Zaterdag 27 november 2011 wordt in de middag voor de eerste maal in het tunneltje graffiti gespoten en geeft Vijf B een workshop aan graffiteurs.

Na 40 jaar ontwikkeling is graffiti uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm die niet meer weg te denken is in deze maatschappij. Volgens wethouder Hans Groen in t Wout hoeft graffiti niet altijd overlastgevend te zijn. Wij dragen graag bij aan de mogelijkheden voor jongeren om hun graffitikunsten te tonen. Het bieden van vrijplaatsen voor graffiti leidt tot minder illegale graffiti elders in de gemeente. Als er straks een fraai kunstwerk in de tunnel is gemaakt, verbetert de uitstraling en daarmee het gevoel van veiligheid in deze tunnel. De jongeren zijn enthousiast over de nieuwe locatie en hebben hoge verwachtingen van de mogelijkheden.

Vrije en thematische plaatsen
De gemeente verwacht meerdere plaatsen voor vrije graffiti aan te kunnen wijzen. Volgens wethouder Hans Groen in t Wout is de keuze beperkt. Dit kan alleen op plaatsen die op zichzelf staan en geen uitstraling hebben naar naastgelegen panden. Daarnaast komen er de komende jaren in het stadshart Lage Zijde verschillende thematische plaatsen. Op deze plaatsen wordt de graffiti aangebracht onder begeleiding van VijfB. De themas en de uiteindelijke ontwerpen worden door de gemeente in nauwe samenwerking met de Klankbordgroep Bewoners Lage Zijde bepaald.

Succesvolle samenwerking
Aan Hooftstraat 21 wordt in graffitigalerie VijfB de gelegenheid geboden om kunst te bekijken die gemaakt is door graffitiartiesten. Al eerder verfraaide de groep die samenwerkt in VijfB een schutting rond het historische pand Rijnkade 11. Sinds kort staat er op de achtergevel van De Block een groot graffitikunstwerk dat Alphen aan den Rijn op een heel originele manier onder de aandacht brengt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn