Gemeente Hoogeveen

Open dag archeologische opgravingen Pesse

19 november 2010 - Zaterdag 27 november is er een open dag van de archeologische opgravingen in Pesse.

Onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is nu drie weken bezig met archeologisch onderzoek op het oude veld van de korfbalvereniging. Dit onderzoek voeren ze uit in opdracht van de gemeente Hoogeveen. Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen bezoekers veel te weten komen over de archeologische opgravingen en zijn er rondleidingen bij de opgraving. In de kantine van de korfbalvereniging is veel informatie te vinden over opgravingen in het algemeen en die van Pesse in het bijzonder. Ook geeft de gemeente Hoogeveen toelichting over de nieuwbouwplannen op deze locatie.

Eerdere vondsten

In de jaren 80 zijn in het noordwesten van de woningbouwlocatie resten van een middeleeuwse nederzetting opgegraven. Er werden hier een dertigtal huisplattegronden uit de zesde tot en met dertiende eeuw na Chr. gevonden. Verder werden middeleeuwse sporen van schuren, spiekers, een hutkom, zes waterputten en erfbegrenzingen in de vorm van sloten waargenomen.

Totaalbeeld van de nederzetting

Tijdens het eerste veldonderzoek in de zomer zijn structuren van twee schuren, enkele stakenrijen, een kleine waterput en veel paalgaten, kuilen en sloten aangetroffen. Hieruit bleek dat een deel van de woningbouwlocatie moest worden opgegraven. De archeologen van De Steekproef graven momenteel op het korfbalveld en tekenen en bestuderen de archeologische grondsporen en vondsten om een totaalbeeld van de nederzetting te krijgen. Het onderzoek richt zich vooral op de begrenzing, dus de omvang, van de nederzetting. Als het onderzoek is afgerond en alles in kaart is gebracht, kan de woningbouw doorgang vinden.

Locatie en meer informatie

De locatie van de opgravingen is te vinden aan de Oostering in Pesse, ter plaatse van het korfbalveld. Meer informatie over het werk van archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is te vinden op www.desteekproef.nl.

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 19 november 2010

Reageer op "Open dag archeologische opgravingen Pesse"

Uw naam: ____________________

Uw e-mailadres: ____________________

Uw reactie:
__________
__________
__________
__________
__________
__________
__________

Verstuur reactie Annuleren

---