RSI: oplossing dichtbij of ver weg?

22/11/2010 12:57

RSI-vereniging

Is de oplossing voor RSI dichtbij of ver weg? Bij kinderboekenschrijfster en columniste Anna Woltz verdween RSI na het lezen van één boek. Vrijwilligster Janneke is genezen na twee maanden intensieve behandeling bij RSI-goeroe Deepak Sharan in India. Volgens TNO kost RSI de Nederlandse samenleving echter jaarlijks 2 miljard euro. De RSI-vereniging organiseert daarom zaterdag 27 november 2010 een congres in Utrecht over de laatste ontwikkelingen.

Op dit congres presenteren vier onderzoekers recente bevindingen over bijvoorbeeld triggerpoint therapie en een hesje dat de gebruiker feedback geeft over spierspanning. Daarnaast komen de persoonlijke verhalen van Anna en Janneke aan bod en kunnen workshops worden gevolgd.

In november 2009 bezocht RSI-guru Deepak Sharan Nederland en gaf een lezing voor leden van de RSI-vereniging. Vrijwilligster Janneke van de vereniging was hiervan zo onder de indruk dat ze voor 2 maanden naar India reisde en zich intensief liet behandelen in zijn kliniek. Het was het waard: ze genas van RSI en kan weer veel dingen doen, een half jaar later gaat het nog steeds goed. Voor auteur Anna Woltz was zo'n reis niet nodig: zij las het boek "The Mindbody Prescription" van John Sarno en begreep in één keer de oorzaak van haar klachten waardoor ze kon herstellen.

Voor jaarlijks duizenden anderen blijft RSI een groot en dagelijks probleem, waardoor ze hun werk niet of nauwelijks kunnen uitvoeren, hobby's moeten opgeven en geen energie overhouden voor sociale contacten. Diverse onderzoekers houden zich hiermee bezig en vier van hen presenteren zaterdag resultaten. In Enschede is een hesje ontwikkeld dat gebruikers continu feedback geeft over hun spierspanning, wat helpt bij het herstel van RSI-klachten. In Groningen wordt onderzocht wat het effect is van triggerpoint therapie, deze therapie wordt in India en de VS veel toegepast bij RSI. In Nijmegen wordt gekeken naar verschillen in bloeddoorstroming van mensen met en zonder RSI-klachten. De laatste lezing geeft in twintig minuten een samenvatting van de meest recente wereldwijde resultaten op het gebied van RSI-onderzoek.





http://www.rsi-vereniging.nl