KRO

KRO's In de Schaduw van het Nieuws over de leefbaarheid van je buurt

Uitzenddatum: 27/11/2010

KRO´s In de Schaduw van het Nieuws stelt zaterdag (21.10 uur, Ned.2) de vraag: Wat is de leefbaarheid van je buurt je waard? Het is een actuele vraag voor veel bewoners van oude stadswijken. Zo ook in de Amsterdamse Jan Evertsenstraat. Een multiculturele straat die al tijden wordt geteisterd door overvallen en geweld op straat.

Op donderdag 7 oktober werd daar de 66-jarige juwelier Fred Hund tijdens een overval in zijn winkel doodgeschoten. Op klaarlichte dag. Zoals bij zoveel overvallen, zijn de daders (nog) niet gepakt. Politie en politici lijken niet bij machte bewoners een gevoel van veiligheid te geven. De overval schokte Nederland. Voor bewoners en ondernemers in de Jan Evertsenstraat lijkt de dood van Fred Hund een keerpunt: Ga ik nog harder werken om de buurt veilig en leefbaar te houden? Neem ik het recht in eigen hand? Of is het genoeg geweest en vertrek ik?

Zaterdag 27 november is de juwelierszaak van de doodgeschoten Amsterdammer Fred Hund nog één keer open. De laatste juwelen worden verkocht en dan sluit de winkel haar deuren. De zoveelste winkel. Een groep bewoners voert die dag actie onder het motto ´Ik geef om de Jan Eef´ om winkeliers een hart onder de riem te steken. In KRO´s In de Schaduw van het Nieuws praten zaterdagavond ondernemers en bewoners over ´stoppen of doorgaan´.

In de Schaduw van het Nieuws is een actueel gespreksprogramma over brandende kwesties die mensen raken. Welke schrijnende persoonlijke verhalen gaan schuil achter grote nieuwsfeiten? En voor welke onmogelijke keuzes komen mensen te staan? Dit seizoen wordt het programma live uitgezonden vanuit het Werktheater in Amsterdam. De presentatie is in handen van Arie Boomsma.

KRO´s In de Schaduw van het Nieuws, zaterdag 27 november, live vanuit het Werktheater, om 21.10 uur op Nederland 2.