KRO

KRO Reporter: Overheid plunderde pensioenreserves ABP

Uitzenddatum: 27/11/2010

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt de oud-directeur Beleggingen van het ABP, Jean Frijns, zaterdagavond in KRO Reporter. Volgens Frijns is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Overheidswerkgevers hebben jarenlang te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het ambtenarenpensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, bevestigt Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur Beleggingen was van het ABP. Tegenwoordig is hij hoogleraar Beleggingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Frijns zegt in KRO Reporter dat "ook een groot deel van de Vut-regeling" door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP opzij had gezet voor de reguliere pensioenen. Het zou gaan om een bedrag van 10 miljard euro. "Daarmee is de absorptiekracht van het fonds voor schokken kleiner geworden", aldus Frijns.

Het ABP ging twee jaar geleden de financiële crisis in met een dekkingsgraad van 130 en zit nu op 95 procent. Frijns: "Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170 - wat na zo'n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest - dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

KRO Reporter, zaterdag 27 november om 22.30 uur op Nederland 2