Gemeente Rotterdam

burgemeester aboutaleb bezoekt brazilië

26 november 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt van 27 november tot en met 2 december een werkbezoek aan Brazilië.

Hij zal dit doen met een delegatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De burgemeester voert besprekingen met de directies van Braskem, Vopak, Petrobas en Copersucar en met het bestuur van werkgeversorganisaties van de deelstaten São Paulo en Rio de Janeiro. Verder spreekt hij op twee conferenties van de Erasmus Universiteit voor de maritiem-logistieke en financiële sector en bezoekt hij een gezamenlijk project van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en de Biënnale van São Paulo.

Multinationals
Rotterdam heeft de afgelopen jaren een stevige positie opgebouwd in Brazilië en wil zich de komende tijd ontwikkelen tot een hub voor het Braziliaans bedrijfsleven in Noordwest Europa. Er zijn inmiddels een tiental Braziliaanse multinationals in de stad gevestigd. Burgemeester Aboutaleb spreekt met de Braziliaanse bedrijven met het oog op vestiging of uitbreiding van activiteiten in Rotterdam. Staatsoliebedrijf Petrobras heeft zich eerder dit jaar in Rotterdam gevestigd en zal naar verwachting orders gaan geven aan de Nederlandse industrie. Ook de banden met de grootste mijnbouwonderneming ter wereld, Vale, zijn goed. Vale en het Havenbedrijf Rotterdam werken intensief samen bij de ontwikkeling van de haven van Sohar in Oman. De Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelt nieuwe samenwerkingsvormen met Braziliaanse universiteiten.

Cultuur
In 2009 heeft de gemeente Rotterdam geïnvesteerd in "Brazil-Rotterdam", een cultureel evenement rond Brazilië, waar het Fotomuseum, het NAi en Museum Boijmans van Beuningen een bijdrage aan hebben geleverd. Verder wordt er al jaren samengewerkt tussen de architectuur biënnales van Rotterdam en São Paulo. In juni 2011 reist burgemeester Aboutaleb mee met de tournee van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Brazilië (Rio de Janeiro, São Paulo en Buenos Aires).

Klimaat
Op de dag dat burgemeester Aboutaleb de burgemeester van Sao Paulo, de heer Kassab bezoekt, ontvangt wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) een Braziliaanse delegatie op het stadhuis. Beide steden hebben te maken met waterproblematiek en staan voor de uitdaging om de capaciteit van de waterberging te vergroten. Zowel São Paulo als Rotterdam zoeken de oplossing in groene maatregelen (Zuiderpark, groene daken, bijvoorbeeld), maar ook in innovatieve combinaties van functies, zoals waterpleinen en parkeergarages met ondergrondse waterberging. Voor 2011 verwacht Rotterdam aanwezig te zijn bij de C40 klimaattop in São Paulo.