Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

Amsterdam, 25 november 2010

Fra Fra Sound viert 30-jarig jubileum in Amsterdam 'Jubileumconcert' met internationale jazzgrootheden in Bimhuis en 'All in the family-concert' met jonge generatie jazzmusici in Bijlmerparktheater

De Amsterdamse jazzband Fra Fra Sound trapt op zaterdag 27 november haar jubileumweek af met een feestelijk Jubileumconcert in het Bimhuis in Amsterdam. Met verschillende gastmusici vieren de zeven muzikanten in de Amsterdamse Jazztempel het wereldwijde succes van de afgelopen dertig jaar. Op zondag 5 december sluit de jubileumweek af met een 'All in the family-concert' in het Bijlmerpark Theater. Hiermee keert de band terug naar de plek waar zij in 1980 is opgericht: de Amsterdamse Bijlmer.

Fra Fra Sound heeft in de afgelopen dertig jaar op concertpodia in meer dan vijftig landen gestaan. Onlangs sloot zij een succesvolle toer af door Frans Guyana en Suriname . De band combineert verschillende elementen uit zwarte muziek tot een eigen sound. Jazz met wereldse invloeden; van de Noord-Amerikaanse Jazz en Funk, Surinaamse kaseko, kawina en winti tot Afrikaanse ritmes.

Oprichter en bassist Vincent Henar nodigde voor het jubileumconcert op zaterdag 27 november verschillende gastartiesten uit waar in de afgelopen 30 jaar mee is samengewerkt. Onder meer de Marokkaanse multi-instrumentalist Majid Bekkas, de uit California afkomstige spoken word poëet Ghasem Batamuntu, violiste Renee Baker en trompettist Rasul Siddik, beide iconen in de freejazz-scene van Chicago, zijn van de partij.

Dertig jaar na oprichting heeft Fra Fra Sound zich ontwikkeld tot een instituut voor Afro-Caribische bigband-jazz en is het een belangrijk platform voor nieuwe generaties musici. Het resultaat van deze samenwerking met jonge musici is te beleven op zondag 5 december. Een 'All in the family-concert' met de Damsko United Brass Band, Momamsa en het Afro-Caribische jeugdorkest Nyun Pransun ('nieuwe aanwas') vormt de afsluiting van de jubileumweek van Fra Fra Sound.

Kaartverkoopinformatie:
Bimhuis 27 november, aanvang 20.30 uur
Kaarten (E16,00) zijn te bestellen via www.bimhuis.nl of 020 788 2188. Bijlmerpark Theater 5 december, aanvang 15.00 uur
Kaarten (Familieprijs: E5,00) zijn te bestellen via www.bijlmerparktheater.nl of 020-3113930.

Kijk voor het volledige programma op www.frafrasound.com

Over Fra Fra Sound
Begin jaren '80 werd Fra Fra in de Amsterdamse Bijlmer opgericht. Diverse musici zijn sindsdien lid geweest van Fra Fra Sound. Vincent Henar is bassist, muzikaal leider en medeoprichter van Fra Fra Sound. Verder bestaat de band uit nog zes muzikanten, allen geboren buiten Nederland (Suriname, VS en Venezuela), maar inmiddels al lange tijd woonachtig in Nederland.

'Fra Fra' heeft verschillende betekenissen: het staat voor een mengvorm, maar ook voor vreemd, anders, mysterieus; de onzichtbare verwantschap. 'Fra Fra' is tevens de naam van een stam in Noord-West Ghana: de Fra Fra people. De naam weerspiegelt de verwantschap tussen muziek, dans, religie en wereldbeschouwing uit de Afrikaanse diaspora en West-Afrika.

In de afgelopen jaren verzorgde Fra Fra Sound succesvolle optredens in verschillende Europese en Afrikaanse landen, Azië, maar ook in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In theaterseizoen 2008/2009 was Fra Fra Sound op tournee om de laatste cd 'Dya So' te promoten. 'Dya So' betekent 'Right here, right now'. Fra Fra Sound is nu in theaters te zien en te horen met de laatste cd 'Black Dutch and More'.

Line-up Fra Fra Sound

Vincent Henar - basgitaar

Andro Biswane - gitaar

Carlo Hoop - percussie

Michael Simon - trompet

Efraïm Trujillo - saxofoon

Robin van Geerke - piano

Walther Muringen - drums

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht