Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 26-11-2010

FAMILIEFILM 'HET GEHEIM', WODKA EN DE ZANGKUNSTEN VAN CELINE CAIRO

Bij AVRO's Opium op radio 1

Vanuit het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam behandelt AVRO's cultuurmagazine Opium op radio 1 morgen tussen 14.30 uur en 16.30 uur de volgende onderwerpen:

Van 14:30 uur tot 15:00 uur is er onder andere aandacht voor de opening van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Een gesprek met Hanneke Rudelsheim, 13 jaar lang directeur van het Nieuwe de la Mar, over de geschiedenis van het gebouw en haar bespelers. Het toneelstuk 'Ontrouw' is een van de eerste voorstellingen waarmee het theater haar gordijnen opent voor publiek. Deze 'toneelbewerking van de film van Ingmar Bergman en Liv Ullmann is een thriller vol passie over een actrice, een dirigent en een theaterregisseur. Een van de spelers is acteur Thom Jansen (bekend van de tv-serie "Spangen"en de film "Vox Populi").

Ook is er livemuziek van de Belgische muzikant Ozark Henry. Henry is een groot artiest in België en heeft al acht albums op zijn naam staan. Hij speelt drie nummers van zijn nieuwe album 'Hvelreki'. Van 15:00 uur tot 16:00 uur onder andere de nieuwe familiefilm 'Het Geheim', die volgende week in première gaat. Deze film van Joram Lürsen (bekend van films als 'en 'In Oranje' en 'Alles is liefde') draait om de achtjarige Ben die leert goochelen en gefascineerd is door de grote verdwijntruc. Als zijn vriendinnetje Sylvie echter in rook opgegaan lijkt te zijn, ontaardt dit in een landelijk schandaal wat Ben en zijn familie meesleurt in een spannend avontuur. Lidewijde Paris bespreekt recent verschenen buitenlandse boeken en in de rubriek "De 80 seconden van..." deze week aandacht voor singer-songwriter Celine Cairo die begeleid wordt door haar violist en bassist. Ook zet Opium een spotlight op Het Orkest van de Achttiende Eeuw. Dit orkest bestaat bijna dertig jaar en de leden hiervan ontvangen de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege hun jarenlange topprestatie maar ook voor hun 'cultureel ondernemerschap "avant la lettre". Samen met dirigent Frans Brüggen is musicoloog Sieuwert Verster de man achter dit orkest. Dat wordt ook duidelijk in de documentaire 'Twee mannen en een orkest', die zondag wordt uitgezonden bij de NTR. Van 16:00 uur tot 16:30 uur de Virtuele Vitrine van Frans Molenaar in het kader van AVRO's modemaand en daarna tijd voor...Wodka! De Russen kunnen niet zonder het doorschijnend goedje. Slavist Edwin Trommelen onderzoekt in zijn boek 'Davaj!' wat dit alcoholisch vocht zo aantrekkelijk maakt voor de Rus. Met prachtige citaten uit de onovertroffen Russische literatuur. In Zuid-Afrika is ze een superster en mocht ze al talloze prijzen in ontvangst nemen. Na het succes van "Kerse Teen Die Donker" komt de Zuid Afrikaanse Amanda Strydom terug naar Nederland met een nieuwe theatertour 'Vuur In Glas'. Ze zingt live in Opium. Publiek is van harte welkom.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opium.avro.nl Opium Radio, zaterdag 27 november om 14:30 op Radio 1

---