FNV Bouw

Eindbod De Vries Kozijnen onacceptabel

Het eindbod van de directie van De Vries Kozijnen in Gorredijk is door de vakbonden afgewezen. De Vries Kozijnen ontslaat in totaal 130 mensen, op ongehoorde wijze. In strijd met de voorschriften zijn de vakbonden en ondernemingsraad niet betrokken bij de voorbereiding en besluiten over de reorganisatie. Bovendien zijn, tegen de regels van de Wet Melding Collectief Ontslag, 124 individuele ontbindingsverzoeken ingediend bij de kantonrechter, zonder dat daarbij een vergoeding wordt aangeboden. FNV Meubel & Hout is woedend en vindt dit eindbod onacceptabel: de beëindigingovereenkomsten halen het niveau van een goed sociaal plan niet en ook een goede ontslagvergoeding zit niet in het aanbod. FNV Meubel & Hout dringt er bij de kantonrechter op aan deze ontslagconstructie af te wijzen en alsnog een sociaal plan te verordonneren.

De Vries Kozijnen is de afgelopen maanden bezig geweest met de voorbereiding van deze reorganisatie. Zo is de financiële 'navelstreng' tussen de holding(en) en De Vries Kozijnen doorgeknipt, zonder dat gemeld is. Hierdoor is een schijnbaar acute financiële nood ontstaan, waarmee De Vries nu de gekozen ontslagroute probeert te verantwoorden. De financiële situatie is mede het gevolg van een onttrekking van 26,6 miljoen euro door de aandeelhouders bij een herstructurering in 2008. Door dit geld deels terug te lenen is het bedrijf niet in staat de economische crisis het hoofd te bieden.

"Het stuit ons tegen de borst dat de werknemers - die soms al veertig jaar in dienst zijn - zonder deugdelijk sociaal plan worden ontslagen. Het eindbod - WW plus 15% aanvulling - is volstrekt onacceptabel. Niet ontkend wordt dat het slecht gaat met de woningmarkt, waar De Vries veel last van heeft, maar dat is niet de reden enige van de malaise. Daarom moeten de ontslagen werknemers een fatsoenlijke vergoeding moeten krijgen", aldus Jeroen Vos, regiobestuurder FNV Meubel & Hout.

De Vries Kozijnen heeft alle betrokkenen op 1 november jl. overvallen met een definitief reorganisatiebesluit. Door deze handelswijze is er te weinig tijd voor onderhandelingen over een sociaal plan. De kantonrechter behandelt de zaak op 30 november 2010.

Eerdere berichten:
Helft personeel weg bij De Vries Kozijnen Publicatiedatum: 26-11-2010