Gemeente Meppel


Meld slechtbehuisden bij kou

26-11-2010 -
GGD vraagt u met de kou extra alert te zijn op uw omgeving. Volgens de weersvoorspellingen zal de komende dagen de gevoelstemperatuur onder de -5 graden zijn. In Drenthe wonen sommige mensen in schuurtjes, zelfgebouwde hutjes of in een huis dat niet is aangesloten op gas en elektra.

Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan daklozen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat. GGD vraagt u daarom met de kou extra alert te zijn op uw omgeving.

Dit kunt u doen:
o Kent u iemand die in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, dan kunt u dat melden bij het OGGz-meldpunt (0900) 3722722, bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur. o Buiten kantoren kunt u zich melden bij de Politie via 0900-8844 o Als iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt, belt u natuurlijk altijd 112
o Na uw melding gaan allerlei zorgorganisaties aan de slag om deze mensen te helpen en naar opvang te leiden.

Bij lage temperaturen werken allerlei zorgorganisaties mee aan de zogenaamde winterregeling, zoals gemeenten, OGGz-netwerken, Politie, het Leger des Heils en Kommarin, de GGz, VNN en maatschappelijk werk. Deze nieuwe regeling is bedoeld om te voorkomen dat daklozen en slechtbehuisden risico lopen door de kou.