Gemeente Brummen


Raad besluit positief over Centrumplan Eerbeek

(Oorspronkelijke publicatie datum: 26-11-2010)

De vier raadsfracties zijn het er unaniem over eens. Het Centrumplan Eerbeek moet snel en voortvarend ter hand genomen worden. Het Akkoord op Hoofdlijnen is een goede basis en de ondertekening ervan heeft brede raadsteun. Ook besloot de gemeenteraad afgelopen donderdag een forse financiële bijdrage te leveren aan dit plan. Ook staat de gemeente garant voor een bijdrage in het financiële tekort dat de totale gebiedsontwikkeling van het Eerbeeks centrumplan kent.

De gemeente Brummen werkt samen met Woningstichting Eerbeek, Roosdom Tijhuis en Bouwfonds aan de plannen voor een vernieuwing van het dorpscentrum van Eerbeek. Na het ondertekenen van de intentieovereenkomst in 2008 en het vaststellen van het masterplan eind 2009 is het ondertekenen van het Akkoord op Hoofdlijnen een volgende stap om te komen tot concrete uitvoeringsplannen.

Opdrachten
In het voorjaar van 2011 moet het akkoord op hoofdlijnen uitgewerkt zijn in een definitieve samenwerkingsovereenkomst. Via drie ingediende moties probeerden de gemeenteraad het college nog opdrachten mee te geven voor de onderhandelingen over dit overeenkomst. Twee ervan werden met meerderheid van stemmen (IPV en VVD) aangenomen. Het college krijgt hiermee onder andere de opdracht om binnen de financiële kaders te zoeken naar zoveel mogelijk maatregelen met een duurzaam karakter. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om eisen op het gebied van energie, hergebruik van materialen, openbaar groen en mobiliteit. Ook moet het college van de raad kijken naar mogelijkheden van versobering en fasering van de plannen. Onder andere kan hierbij gedacht worden aan het bijstellen van het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte, het al dan niet verleggen van de Eerbeekse beek en het verwerven van extra fondsen.

Eenheid bestuur
PvdA en CDA dienden een motie in die verband hield met het minderheidsstandpunt van wethouder Van Wensveen binnen het college rondom het Akkoord op Hoofdlijnen. Wethouder Elbers ontkende tweespalt binnen het college en benadrukte dat het bestuur professioneel omgaat met minderheidsstandpunten. Hij onderstreepte het belang om voortvarend verder te gaan met dit belangrijke plan. Omdat IPV en VVD tegen deze motie stemden, werd de motie niet aangenomen.

De volledige besluitenlijst vindt u hier.