Deltion College


nieuws

27-11-10

Defensie haalt lesmateriaal opleiding luchtvaarttechniek terug

Defensie haalt uit voorzorg vliegtuigmotoren terug die in de jaren tachtig en negentig aan scholen zijn uitgeleend als lesmateriaal. Aanleiding voor het terughalen zijn mogelijke gezondheisrisico's in verband met mogelijke stralingsbelasting en eventuele asbestverontreiniging. Het betreft de J79-motor van de F-104 Starfighter en de J85-motor van de NF-5. Defensie is een onderzoek gestart.

Deltion beschikt over beide motoren. De J79-motor van de F-104 Starfighter is sinds ca. 1992 in ons bezit (het vliegtuig buiten aan de Zwartewaterallee). Deze motor staat sinds twee jaar in een opslag. Aan de motor is in al die jaren niet gesleuteld.

De J85-motor, stond in onze vliegtuighal. Uit het Defensieonderzoek blijkt dat er geen straling is waargenomen bij deze motor. Aan de motoronderdelen die asbest bevatten, is niet gesleuteld.

Michiel Bilstra, Directeur Deltion College; "Toen Defensie ons hierover informeerde hebben we de motor meteen in quarantaine gesteld in afwachting van nader onderzoek. De betrokken docenten zijn geïnformeerd en de studenten zullen wij maandag als eerste op de hoogte brengen."

Defensie verwacht op basis van de eerste onderzoeksresultaten dat er geen gevolgen zijn voor de gezondheid.

Voor zover bij Defensie nu bekend is, is er 'slechts incidenteel' asbest vrijgekomen en is het op grond van het aantal lesuren en de lage emissie niet aannemelijk dat de normen voor blootstelling aan asbest zijn overschreden.

Deltion informeert (oud)medewerkers, (oud)studenten en andere direct betrokken a.s maandag, schriftelijk dan wel mondeling. Afhankelijk van het vervolgonderzoek organiseert Deltion een aparte informatiebijeenkomst.

Defensie heeft een informatienummer geopend 0800-1351, waar mensen voor meer informatie terecht kunnen.

Meer informatie bij Deltion is te verkrijgen via: 06- 52 62 47 24

Download hier de brief van Defensie aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

...

---