Gemeente Valkenburg aan de Geul

Feestelijke opening Stationnerie en stationsomgeving

station valkenburg

Mijlpaal voor nieuwe toekomst Valkenburg aan de Geul

Vrijdag 26 november werd de nieuwe Stationnerie in het stationsgebouw en de opgeknapte stationsomgeving in Valkenburg aan de Geul feestelijk geopend. De afronding van deze renovatie vormt een belangrijke mijlpaal in de planning van de enorme facelift die het centrum van Valkenburg de komende jaren zal ondergaan.

De omgeving rondom het oudste station van Nederland (1853) heeft nu al een ware facelift ondergaan. De bushalten, het plein rondom het station en de parkeerplaatsen werden de afgelopen maanden volledig op de schop genomen. Het resultaat staat model voor de nieuwe look van Valkenburg in de toekomst. Want met het centrumplan Hart voor Valkenburg staat Valkenburg aan de vooravond van een grote uitdaging, met onder andere een volledig nieuw winkelcentrum en de upgrading van het historisch centrum. Met name de bijzondere basaltstenen en de sfeervolle verlichting geven de stationsomgeving een geheel nieuw en eigen karakter. Burgemeester Martin Eurlings: âNet als in 1853 is dit station het vertrekpunt voor de nieuwe toekomst van Valkenburg. Destijds betekende de opening van het station namelijk de opkomst van het toerisme in Valkenburg.â

De burgemeester was met het resultaat van de verbouwing duidelijk in zijn nopjes: âAls ik zie wat we hier rondom het station al bereikt hebben en welke kwaliteit Valkenburg daarmee terugkrijgt, dan heb ik alle vertrouwen in de komende jaren waarin Valkenburg toekomstbestendig wordt gemaakt. Dit station biedt nu een warm welkom aan zowel gasten als aan haar eigen inwoners die dagelijks met de trein reizen. Een warme eerste indruk, die straks in heel Valkenburg terug te vinden is.â Bijzonder ingenomen is de burgemeester met de wijze waarop de familie Tummers inspeelt op de initiatieven van de gemeente. âZij pakken samen de kansen op en willen investeren. Ik hoop dat dit aanstekelijk werkt voor andere ondernemers in Valkenburg.

De feestelijke opening ging van start met de aankomst van de stoomtrein van de ZLSM. Kürkapel Falcobergia en de Jonge en Oude Nobele Schutterij zorgden voor een fraaie omlijsting. Niemand minder dan de Valkenburgse Marjon Lambriks zorgde voor de eigen couleur locale door vanaf het bordes van de Stationnerie het Valkenburgs volkslied te zingen. Met een spectaculair vuurwerk werd de Stationnerie en het Stationsplein officieel geopend.

Â