Ingezonden persbericht


Justin McAllister - Aftereffect

Galerie TORCH Amsterdam presenteert met veel trots Aftereffect, een tentoonstelling met nieuw werk door de Amerikaanse schilder Justin McAllister. De opening van deze expositie zal plaatsvinden op zaterdag 27 November tussen 17:00 en 19:00 aan de lauriergracht 94 in Amsterdam. Na de opening zal het werk nog tot zaterdag 1 januari te zien zijn. In zijn werk tracht McAllister de visuele (mis)informatie ontstaan in deze digitale tijd te vertalen naar een figuratieve schilderstaal. De hieruit ontstaande werken ontstaan vanuit de lange tradite van realistische schilderkunst maar leveren desalniettemin een hedendaagse visuele ervaring.

Aftereffect toont een nieuwe ontwikkeling binnen het werk van Justin McAllister. Hij staat vooral bekend om zijn schilderijen van brandende wrakstukken in de natuur geinspireerd door de stijl van de Hudson River School. Deze nieuwe werken laten een meer persoonlijke, levendige stijl zien. Hierbij legt hij de focus op direct optische ervaringen zoals het verkleuring van de zichtbare werkelijkheid door het noorderlicht of een photoshop filter. De naam van deze tentoonstelling is dan ook afkomstig van het video-editing programma met dezelfde naam. In dit programma kan men door het toevoegen van lagen (layers) van digitale effecten beelden verstoren en veranderen. McAllister tracht deze effecten los te maken van de praktijk van digitale beeldbewerking. Hiervoor creeert hij een wereld waarin het gefilterde beeld een tastbaar voorval wordt.

Zijn voorgaande werk werd veelal geintrepreteerd als een commentaar op de fragiele toestand van het menselijk bestaan. Deze nieuwe werken tonen echter weinig van dergelijke symbolische kritiek. In plaats daarvan lijkt McAllister te vertrouwen op de visuele ervaring die zij brengen, de 'gut punches' zoals hij deze omschrijft. De onderwerpen die hij schildert liggen echter nog steeds beklonken in de dialectische relatie tussen datgeen dat door mensen als 'vooruitgang' wordt bestempeld en de constante aanwezigheid van natuur. Door hedendaagse visuele impulsen te plaatsen in een klassieke existentiele context wordt de coherentie van de beelden, en daarmee hun herkenbaarheid, versterkt. Deze aanpak plaatst het werk van Justin McAllister in de lijn van het Magisch Realisme, maar met een gedegen begrip van de complexiteit rondom de definitie van het begrip 'realiteit' binnen de moderne samenleving.

Het werk van Justin McAllister is onder andere tentoongesteld in New York, Parijs en Basel, Zwitserland. Hij heeft verscheidene prijzen en beurzen mogen ontvangen en is een aantal maal uitgenodigd voor een residentieverblijf. Aftereffect zal zijn tweede solotentoonstelling zijn bij galerie TORCH. Gelijktijdig met deze expositie zal tevens werk te zien zijn van de jonge Nederlandse fotografe Popel Coumou. Haar tentoonstelling New Work zal ook openen op zaterdag 27 november. TORCH is geopend op donderdag tot en met zaterdag tussen 12:00 en 18:00 (en op afspraak). Beide kunstenaars zullen op de opening aanwezig zijn. Contactinformatie
TORCH gallery
Lauriergracht 94
1016 RN Amsterdam
T: +31 (0) 20 6260284
E: info@torchgallery.com
www.torchgallery.com
http://www.justinmcallister.com/


---- --