Gemeente Rotterdam


2010 | 43

Collegevergadering van

23 november 2010

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam


Burgemeester

1

23-11

Van 27 november tot en met 2 december 2010 brengt burgemeester Aboutaleb een werkbezoek aan Sao Paulo en Rio de Janeiro. Hij reist mee met een delegatie van de Erasmus Universiteit onder leiding van de voorzitter van het college van bestuur. Verder sluiten in Sao Paulo twee kleine delegaties van het Havenbedrijf Rotterdam NV en de Hogeschool Rotterdam aan bij het programma.

Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed

1

23-11

Het college heeft de raad voorgesteld het bestemmingsplan 'Terbregsehof' gewijzigd vast te stellen. Het ontwerp heeft zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode is één zienswijze ingekomen, afkomstig van de dienst Rijkswaterstaat Zuid-Holland.

De zienswijze heeft betrekking op de mogelijke gevolgen van de vaststelling van dit ontwerpbestemmingsplan voor de realisering van de Rijksweg A13/16. Het college stelt voor de zienswijze ongegrond te verklaren. Het bestemmingsplan wordt wel ambtelijk aangepast. Met de aanpassing wordt de beoogde kantorenontwikkeling teruggedraaid en wordt de locatie conserverend bestemd als "groen".

2

23-11

Het college heeft besloten een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor het plangebied Oude Westen. Het plangebied ligt in het stadscentrum van Rotterdam. Het nieuwe bestemmingsplan is nodig omdat nieuwe ontwikkelingen niet gerealiseerd kunnen worden op basis van het huidige plan. Het streven is erop gericht om met het opnemen van een aantal ontwikkelingen het woon- en leefklimaat in de wijk te verbeteren, waardoor het woon- en leefklimaat aantrekkelijker wordt voor huidige en nieuwe bewoners. Het gaat hierbij om locaties in de omgeving van de Sint Mariastraat, de Gaffelstraat en de Drievriendendwarsstraat.

Wethouder Haven, Verkeer en Regionale Economie

1

23-11

Het college heeft zijn reactie vastgesteld op de brief van 18 oktober 2010 van burgemeester en wethouders van de gemeente Albrandswaard over de Helihaven. In deze brief uitte het college van Albrandswaard zijn zorgen over plannen van Rotterdam voor de aanleg van een helihaven aan de Seattleweg. De brief was mede opgesteld namens de colleges van de gemeenten Barendrecht en Ridderkerk en de dagelijks besturen van de deelgemeenten Hoogvliet en Pernis. Zij ontvangen een afschrift. In de reactie zet het college van B en W haar standpunt uiteen en geeft aan de colleges en besturen te zullen betrekken bij het verdere proces.

Wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte

1

02-11

Het college van B&W heeft het 'Uitvoeringsprogramma Bodemsanering Rotterdam programmajaar 2010, investeringsperiode 2010 - 2015' vastgesteld. In het uitvoeringsprogramma wordt inzicht gegeven in de planning en voortgang van onderzoeken en saneringen. Met het Rijk zijn hierover in het MeerjarenOntwikkelings­Programma afspraken op hoofdlijnen gemaakt. Indien hiervoor Rijksmiddelen worden ingezet, wordt aangegeven om welke locaties het gaat. In het programma wordt ook ingegaan op recente wijzigingen op wettelijk en beleidsmatig vlak en de consequenties die dat voor Rotterdam kan hebben. Tot slot is in het programma een overzicht gegeven van de geleverde prestaties in de periode 2005 - 2010. Hieruit blijkt dat Rotterdam de haar opgelegde prestaties ruimschoots heeft gehaald. Het Uitvoeringsprogramma wordt voor belanghebbenden vrijgegeven voor beroepsprocedure.

2

16-11

Het college onderschrijft de Monitoringsrapportage NSL Rijnmond 2010 en stuurt de rapportage ter kennisgeving naar de gemeenteraad. Deze rapportage gaat in op de resultaten van de eerste monitor van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) voor het Rijnmondgebied. Uit de resultaten blijkt dat in het toetsjaar 2011 aan de grenswaarden voor fijn stof zal worden voldaan. In 2015 wordt getoetst op stikstofdioxide. De verwachting is dat op een aantal wegen in de binnenstad van Rotterdam niet aan de grenswaarden kan worden voldaan. Extra maatregelen zijn daarom noodzakelijk. Het ministerie van VROM stelt de landelijke monitoringsrapportage op.

3

16-11

Het college stelt de raad voor om de motie Schuurman, Leefbaar Rotterdam, van 12 november 2009, en de toezegging van wethouder Grashof d.d. 29 oktober 2009 betreffende fijn stof, af te doen. De motie houdt in dat aan het college is gevraagd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in Rotterdam te komen tot een jaargemiddelde concentratie fijn stof (PM10) van 37,5 μg/m3. Naar verwachting liggen de concentraties fijn stof in 2011 beneden de 32,4 μg/m3, waardoor ruimschoots wordt voldaan aan de in de motie genoemde streefwaarde van 37,5 μg/m3.

4

23-11

Het college heeft kennis genomen van het verslag van het bezoek van wethouder Van Huffelen op 15 en 16 september aan Parijs en Chartres. Tijdens de Annual General Meeting van de LUCI-Association (Light Urban Community International), heeft de wethouder een presentatie gegeven over een 'Best Practice' rondom Openbare Verlichting in Rotterdam. Tijdens het congres vond ook de officiële ondertekening van het LUCI Charter on Urban Lighting plaats. De Charter is gebaseerd op twee pijlers: Duurzame Stad en Duurzame Verlichting. Over beide thema's zijn afspraken gemaakt.

5

23-11

Het college heeft kennis genomen van de rapportage van de VROM-Inspectie over de Uitvoering van lokale luchtmaatregelen in Rotterdam. Op basis van de bevindingen van de VROM-Inspectie kan worden geconcludeerd dat de uitvoering van de maatregelen voortvarend is opgepakt door de gemeente Rotterdam en de stadsregio Rotterdam in het Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit / Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAP/RAL). Er is een aanzienlijke verbetering in de luchtkwaliteit gerealiseerd. Er zijn geen knelpunten in de uitvoering geconstateerd die vragen om bijsturing of ingrijpen door het Rijk.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


*

het raadslid L.P.M. de Kleijn (SP) over het verstedelijkingsscenario van de stadsregio Rotterdam


*

de raadsleden mevr. S. Belhaj (D66) en P.J. Verveen (D66) over depot Boijmans van Beuningen


*

het raadslid mevr. S. Belhaj (D66) over verkeersveiligheid in Rotterdam


*

het raadslid J.W. Verheij (VVD) over overschot appartementen



Gemeente Rotterdam