Ingezonden persbericht


Persbericht

Spaanse gasten: een voorschot op De Collectie Verrijkt

27 november 2010

Van Bosch tot Goya tot Magritte: in het voorjaar van 2011 toont Museum Boijmans Van Beuningen zijn indrukwekkende collectie schilderkunst in een geheel nieuw licht. De verzameling wordt gedurende twee jaar verrijkt met topstukken uit binnen- en buitenland en presenteert het beste van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Vanaf 27 november is een voorschot op De Collectie Verrijkt te zien. De keuze is gevallen op Spaanse kunst, die in de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen vrijwel ontbreekt.

Persbericht en beeldmateriaal

'Spaanse gasten: een voorschot op De Collectie Verrijkt' toont de komende wintermaanden met drie Spaanse meesterwerken welke verrijkingen er mogelijk zijn wanneer de Nederlandse openbare collecties op interessante bruiklenen worden aangesproken.

Murillo en Goya
Centraal in deze presentatie staat het schilderij 'Maria met kind' (1628) van Bartolomé Esteban Murillo die circa tweehonderd jaar geleden door koning Willem I aan het Haagse Mauritshuis werd geschonken. Het Mauritshuis heeft het werk later aan het Rijksmuseum overgedragen. Dit museum leende het werk in 2004 uit aan Museum Boijmans Van Beuningen. De andere ster van de show is het anonieme Spaanse Keukenstuk dat in 1922 door particulieren voor het Rijksmuseum werd gekocht. Ook Goya's meesterlijke Portret van Don Ramon Satue (1823), die de absolute top vertegenwoordigt, werd op deze manier verworven. Museum Boijmans Van Beuningen bezit niet alleen een uitzonderlijke collectie Zuid- en Noord- Nederlandse schilderkunst, maar ook een unieke verzameling West-Europese kunst. Spaanse kunst bezit het museum echter nauwelijks. Deze Spaanse gasten tonen hoe de museumcollectie door bruiklenen verrijkt kan worden en past daarom bij uitstek in het concept van De Collectie Verrijkt. Bij alle drie de schilderijen wordt uitgelegd wanneer en met welke ambitie ze naar Nederland werden gehaald.

De Collectie Verrijkt
Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland dat uit eigen bezit een indruk kan geven van de rijkdom van de Europese schilderkunst in haar geheel en waar de Hollandse en Vlaamse kunst even sterk vertegenwoordigd zijn. In De Collectie Verrijkt, die opent op 16 april 2011, wordt deze mogelijkheid nog verder uitgebouwd. Voor de duur van deze vernieuwde presentatie krijgen de eigen meesterwerken van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude, van Rubens en Rembrandt, van Dürer en Titiaan, maar ook van Kandinsky en Magritte, onder andere gezelschap van schilderijen van Memling, Tintoretto en Spencer. Ook worden er enkele schilderijen getoond die de afgelopen jaren in het depot werden bewaard.

Gastconservator voor De Collectie Verrijkt is Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en fellow van de Vereniging Rembrandt. De Vereniging ondersteunt Nederlandse musea bij kunstaankopen en wil de kennis over het Nederlands openbaar kunstbezit vergroten. Speciaal daartoe stelde zij het Vereniging Rembrandt fellowship in. Voor de vormgeving tekent stylist Maarten Spruijt, met medewerking van beeldend kunstenaar Peter Struycken, die een kleurontwerp maakt voor de wanden en lichtadvies geeft.

Zaterdag 30 oktober zendt AVRO KunstUur om 17.00 uur 'Reservespelers' uit. Hierin worden de schatten van de depots van o.a. Museum Boijmans Van Beuningen getoond. De rol die deze werken voor de eigen collectie of voor een collectie elders kunnen spelen, wordt uitgelegd door in te gaan op de presentatie 'Spaanse gasten: een voorschot op De Collectie Verrijkt'.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX Rotterdam
Postbus 2277
3000 CG Rotterdam