Ingezonden persbericht


John Breed presenteert in Galerie Witteveen 27 november 2010 t/m 8 januari 2011 : Seductions

John Breed creëert al bijna twintig jaar kunstwerken. Ze hebben een luxe en

verfijnde uitstraling. Hij gebruikt rijke materialen als bladgoud, platina, palladium,

kristallen, kunsthars en inheemse papiersoorten. Op zijn vele avontuurlijke rezien

raakt hij geïnspireerd door ambachtelijke technieken en bijzondere materialen.

Deze past hij toe in zijn eigen kunstwerken.

Breed die nationaal en internationaal bekendheid verwierf met zijn extravagante kunstwerken in hotels, residenties en clubs leverde afgelopen september een pièce de restiscence af voor de Amsterdamse club Jimmy Woo; Een negen meter lang kunstwerk vol skeletten, botten en schedels als ode aan de verdorven jeugd van Jimmy Woo.

De verleidingen van John Breed

Onder de titel 'Seductions' zal kunstenaar John Breed van 27 november t/m 8 januari zijn nieuwste werk tonen in Galerie Witteveen. Het betreft zijn eerste grote solo expositie in Nederland.

John Breed is een gedreven talent, een kunstenaar die zich voed met de kunst die de wereld te bieden heeft en zich laaft aan de technieken die hieraan ten grondslag liggen. Waarom alleen kalk uit Italië halen als je niet weet hoe je dat kalk het meest optimaal kunt gebruiken? Een trip naar het land bood hem de mogelijkheid zich daar de technieken eigen te maken. Gefascineerd door de Japanse kalligrafie vertrok hij naar het Aziatische eiland om via een oude Japanse meester in Kyoto het kalligraferen te leren. Net zo goed als hij zich voor het graffiti spuiten naar de bron van de graffiti, New York begaf, hij kwam in aanraking met de kunst van het icoon schilderen in Kazachstan en voor het fresco schilderen verbleef hij maanden in de fresco ateliers te Rome. Juist deze gedrevenheid maakt het werk van Breed zo imponerend.

Als wereldreiziger komt John Breed optimaal in contact met de mensen die de oude kunsten beheersen en die hem graag de oude technieken bijbrengen. Daarnaast houdt hij zijn ogen open bij wat er in de wereld rondom hem gebeurt. Juist in een combinatie van het werken met de aloude technieken en het creëren van een uitvergrote visie van de wereld om hem heen zit de verleiding van het werk van Breed. Zo maakte hij na terugkomst uit Japan, afbeeldingen van geisha's met opgestoken haar, die verleidelijk hun nek en bovenrug ontbloten iets wat in Japan als erotisch wordt ervaren, werd met 6.000 zwarte Swarovski kristallen verfraaid. In een latere serie geïnspireerd op het clair-obscure en de donkere glanzende vol geschilderde doeken van Rembrandt, overgoot Breed zijn linnen eerst met een dikke laag glanzende zwarte kunsthars om daarna begeerlijke portretten in zwarte mat tinten te schilderen. Ook Mondriaan inspireerde Breed tot het maken van een serie enorme doeken, reliëfs vergulde hij met 24-karaats goud.

'Seductions'

De eerste verleiding die Breed toont in Witteveen is Eva die Adam de appel aanreikt met de verdrijving uit het Paradijs tot gevolg. Een verleiding die het sterfelijk worden van de mens inluidde. Het kunstwerk is gemaakt van een bonte verzameling skeletten van slangen, honden, ratten en menselijke botten en schedels. De tweede verleiding zijn de Liquid Lady's. Hedendaagse vrouwen afgebeeld met smachtende lippen, poserend in lingerie en in suggestieve houdingen en boudoir-achtige settingen. Uitgevoerd op houten panelen met een techniek die hij per ongeluk ontdekte; op dezelfde manier waarop men vroeger spiegels verzilverde. Een geheel andere verleiding is het Counterfeit; metersgrote dollar biljetten gegoten met zilver. Met het maar blijven doorpersen van de dollar, om zodoende de euro de baas te blijven in tijden van recessie, als thema.

Met zijn eerste grote expositie zal Breed het publiek tegemoet treden met een bijzonder inzicht in zijn werk. Een expositie die het vakmanschap en ervaring die Breed de afgelopen jaren opdeed omzet naar verleidingen in de breedste zin van het woord. De expositie biedt derhalve een nieuw licht op het talent van John Breed die in de luwte van het Noord Hollandse duinlandschap, zijn compleet eigen wereld vol verleidelijke schoonheid geschapen heeft.

Norbert Roovers
Galerie Witteveen
Keizersgracht 538
1017 EL Amsterdam
t. 020 - 623 96 84
dinsdag t/m zaterdag :
12:00 - 17:30 uur