IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie

Zaterdag 27 november 2004

Nederland 1

11.00 - 11.29 uur: HET VERMOEDEN: IN MEMORIAM WILLEM BARNARD

Zondag 21 november is theoloog, dichter en schrijver Willem Barnard op 90-jarige leeftijd overleden. Barnard schreef tijdens zijn leven talloze gedichten en werkte jarenlang mee aan het Liedboek voor de Kerken. Hij noemde zichzelf een 'taalslaaf' die tot op het laatst nog iedere dag aan zijn schrijftafel zat om te werken.

Jaren geleden sloot Barnard zich aan bij de Oud-Katholieke Kerk, vooral omdat de schoonheid van de liturgie hem aansprak. "Ik geloof zingend", zei hij. Het voorgelezen Credo vond hij als de statuten van een aandeelhoudersvergadering, maar gezongen werd datzelfde Credo voor hem een ontroerende hymne. De incarnatie, de intens menselijke God die alles is in allen, vervulde Barnard met verwondering. Die menselijkheid, daar ging het hem om.

Vandaag in Het Vermoeden een herhaling van een gesprek van Annemiek Schrijver met Willem Barnard dat eerder is uitgezonden op 12 december 2004.

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Ella Weisbrod, Boukje Grashuis en Guido van der Hulst; bureauredactie: Martje van der Heijden; productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Han Budding; eindredactie: Ida Overdijk