Ingezonden persbericht


(25 november 2010 - Bericht van Omslag - Niet-Winkeldagcampagne)

P E R S B E R I C H T

Zaterdag is het Niet-Winkeldag

Eindhoven, 25 november 2010 -

Overal ter wereld vinden komende zaterdag 27 november acties plaats in het kader van de internationale
Niet-Winkeldag / Buy Nothing Day. In Nederland zullen er in elk geval acties zijn in Den Bosch, Groningen, Spijkenisse, Tilburg, Wageningen en Zeist.

In genoemde plaatsen is winkelen alvast niet nodig. Er zijn volop alternatieven, van poppenkast tot wandelen, van Twister tot free-huggen.

Niet-Winkeldag / Buy Nothing Day is de jaarlijkse protestdag van bevrijde consumenten, voor wie geluk niet afhankelijk is van het bezit van veel spullen, de nieuwste mode of een snelle auto, mobieltje of computer.

De acties op Niet-Winkeldag drijven soms de spot met de koopwoede die onderdeel is van de westerse leefwijze. Andere acties zijn gericht op alternatieven: een andere
tijdsbesteding dan shoppen en sjokken in de winkelstraten of alternatieven voor het kopen van steeds nieuwe spullen. In laatstgenoemde acties zijn de immateriele cadeaubonnen populair, alsmede de ruil- en weggeefkramen.

De campagne roept op een keer per jaar te zeggen 'Genoeg is genoeg'. De westerse consumptiecultuur is schadelijk voor het milieu en de rijkdom in de wereld is zeer oneerlijk verdeeld.

De Buy Nothing Day begon in 1992 in Canada, waar Ted Dave voor het eerst de koopstaking uitriep. In 1995
introduceerde Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, de Niet-Winkeldag in Nederland. Inmiddels vindt de Buy Nothing Day in tientallen landen plaats.

Afhankelijk van de koopcultuur in de betreffende landen, vindt Buy Nothing Day plaats op vrijdag 26 of zaterdag 27 november.

Op http://www.koopniets.nl meer over de achtergronden en de acties.

Op http://www.koopniets.nl zijn ook de twitterberichten te volgen van Niet-winkelaars overal ter wereld.

-------