KRO

KRO Brandpunt over de affaire rond de Bavaria Babes

Uitzenddatum: 28/11/2010

KRO Brandpunt komt op zondag 28 november (22.15 uur, N2) met een extra lange reportage over de reclamestunt van Bavaria die uitgroeide tot een diplomatieke rel en laat zien hoe groot de macht van de Fifa is. Verder een reportage over de schrijnende toestanden in de Nederlandse verzorgingshuizen. Een oproep van KRO Brandpunt twee weken geleden leverde honderden reacties op en een lijst met incidenten die eindeloos is.

Op 2 december beslist de Fifa wie het WK voetbal van 2018 en 2022 mag organiseren. Ook Nederland is in de running. Hoeveel macht de Wereldvoetbalbond krijgt in een organiserend land, bleek afgelopen zomer. Twee Nederlands vrouwen dreigden de gevangenis in te gaan omdat ze een Oranje jurk van Bavaria droegen. Dat mocht niet van de Fifa, want het biermerk was geen sponsor van het toernooi. Brandpunt reisde naar Zuid-Afrika en maakte een reconstructie van de affaire rond de Bavaria Babes. Een slimme marketingstunt van een biermerk groeide daar uit tot een heuse politieke thriller. Hoe een kleine bierbrouwer het in Zuid-Afrika aan de stok kreeg met de almachtige Fifa.

Het is een van de grote menselijke tragedies van deze tijd: de manier waarop we in Nederland omgaan met de zorg voor ouderen. Een oproep van Brandpunt over misstanden in verzorgingshuizen leverde honderden reacties op. De lijst van incidenten is eindeloos: uren op de wc zitten, slapen in de eigen ontlasting en regelmatig zestien uur per etmaal gedwongen op bed. Stopwatchzorg: voor het verschonen van een incontinentieluier staat één minuut. Brandpunt laat bewoners, verzorgers en verantwoordelijken aan het woord over waar het mis gaat in de zorg en zoekt naar een oplossing

KRO Brandpunt, zondag 28 november, 22.15 uur, Nederland 2