Ingezonden persbericht


Persbericht - 29 september 2010

Jaap van Zweden ontvangt Radio 4 Prijs
Klassieke publieke zender eert musicus met een speciaal concert

Jaap van Zweden ontvangt op zondag 28 november in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam de Radio 4 Prijs. Dit maakte Radio 4 zojuist op zender bekend. Het klassieke publieke radiostation eert de musicus en dirigent Van Zweden voor zijn bijzondere rol in het Nederlandse muziekleven. Als winnaar van de Radio 4 Prijs mag Jaap van Zweden de inhoud van het concert dat speciaal voor de uitreiking wordt georganiseerd, bepalen. Daarnaast ontvangt hij een sculptuur en is aan de prijs een geldbedrag van 5000 euro verbonden, dat hij mag schenken aan een goed doel naar zijn keuze. In 2009 werd de eerste Radio 4 prijs uitgereikt aan violist Theo Olof.

Radio 4 Prijs
Radio 4 kent de Radio 4 Prijs toe aan een musicus, ensemble of concertinstelling die zich op onderscheidende manier heeft beziggehouden met het presenteren van klassieke muziek aan een breder publiek. Over de keuze voor Jaap van Zweden is de jury helder: "Jaap van Zweden heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste muzikale representanten van het Nederlandse muziekleven. Hij zet zich in voor een buitengewoon breed repertoire inclusief nieuw gecomponeerde Nederlandse muziek. Als van oorsprong instrumentalist verraste hij velen met zijn gevoel voor opera en koorwerken".

"Jaap van Zweden is niet alleen een hele goede ambassadeur voor de klassieke muziek, hij is dat ook voor de Nederlandse klassieke muziek", zegt Marwil Straat, zendermanager van Radio 4. "Hij toont dat met zijn muziek, maar is daarnaast iemand die in heldere woorden en met verve de schoonheid van de muziek kan vatten. Ik ben heel blij dat we Jaap van Zweden met deze prijs en dit concert kunnen eren voor dit belangrijke werk".

Jaap van Zweden
Jaap van Zweden wordt op 12 december 1960 in Amsterdam geboren. Als violist studeert hij bij Louise Wijngaarden en Davina van Wely. Op 17 jarige leeftijd wint hij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Na zijn opleiding aan het Conservatorium ontwikkelde hij zijn talent in New York. Twee jaar later start de violist voor een periode van 16 jaar als concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 1996 start van Zweden zijn carrière als chef-dirigent bij het Orkest van het Oosten in Enschede, waarna vele (gast)dirigent- en artistiek leiderschappen in binnen- en buitenland volgen. Momenteel is Jaap van Zweden chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra , het Radio Filharmonisch Orkest en de Filharmonie van Vlaanderen.

Voor meer informatie: www.radio4.nl