Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 17 november 2010

Op zoek naar smienten en slechtvalk
Snelste vogel ter wereld regelmatig in Eilandspolder

Op zondag 28 november kunt u met de gids van Landschap Noord-Holland van 11.00 tot 13.00 uur een rondvaart maken door de Eilandspolder. Er zitten momenteel duizenden smienten en met een beetje geluk krijgen we een spectaculaire roofvogel te zien: De slechtvalk.

In het winterhalfjaar is de Eilandspolder in trek bij smienten. Het is een eendensoort die 's zomers in Scandinavië en Siberië broedt. Ze eten gras en houden van water. De mannetjes maken een geluid dat klinkt als fluiten. In Duitsland heet de vogel Pfeifente (fluiteend). In veel sloten in de Eilandspolder zitten momenteel smienten en op het meertje De Lei soms duizenden. Soms gaat een grote groep de lucht in en duikt daarna meteen weer terug naar het water. Dan is er een grote kans dat de slechtvalk in aantocht is. Met een vaart van soms wel 200-260 kilometer per uur is het de snelste jager ter wereld. De vogel stort zich in een duikvlucht op de prooi, die meestal op slag dood is. De vaartocht is ook zonder vogels al bijzonder. De combinatie van herfstlicht en riet is prachtig!

Het is verstandig om warme kleding aan te trekken en regenkleding mee te nemen. Neem als u heeft een verrekijker mee. Het startpunt is de Werkschuur de Molenaar, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van Driehuizen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de InformatieWinkel, 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 (Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 6,50 kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50). Meer informatie en routebeschrijving vindt u op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl

Foto: De slechtvalk is een spectaculaire roofvogel. Foto Onno Steendam.


Noot voor redacties