Ingezonden persbericht


Persbericht
12.11 2010

Aernout Overbeeke exposeert fotoserie
Ndoto, Tanzania Dream
28.11 2010 - 09.01 2011

Van de internationaal bekende fotograaf Aernout Overbeeke (Utrecht, 1951) wordt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een bijzondere serie vrij werk getoond. Tijdens een aantal reizen naar het Afrikaanse land Tanzania fotografeerde Overbeeke gebruiken van de Masaï; hij slaagde erin hun ziel vast te leggen in een fascinerende reeks foto's.

Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een catalogus met dezelfde titel.

Aan het begin van deze eeuw begon Aernout Overbeeke met een project waarvoor hij acteurs en dansers in zijn studio fotografeerde, gebruikmakend van voorwerpen uit zijn omvangrijke collectie etnografica: maskers, wapens en sierraden meegenomen van zijn reizen naar Afrika, Australië, Japan en voormalig Nieuw-Guinea. Dit project bracht hem ertoe enkele reizen naar Tanzania te maken en de Masaï in hun eigen biotoop te documenteren. Hij werd gedreven door het verlangen een cultuur vast te leggen die langzaam maar onherroepelijk haar eigen identiteit aan het verliezen is. Het volk leidt zowel in Kenia als in Tanzania een semi-nomaden bestaan. Het houden van vee is de belangrijkste vorm van levensbestaan. Alleen om de gemeenschap te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf worden jonge mannen getraind als krijgers. Overbeeke trok enige tijd met een groep op en hij schonk hen drie geiten, die werden geslacht. De grote messen waarmee het slachten gebeurde, en ook hun speren, hebben nog dezelfde vormen als de messen en speren van de Romeinen. Overbeeke wilde het tafereel aanvankelijk in zwart-wit foto's vastleggen, maar besloot de serie in kleur te maken toen hem de rode kleding van de Masaï opviel in combinatie met het bloed van de geiten.

Catalogus en presentatie

Op de eerste dag van de tentoonstelling wordt het door Ludion Publishers uitgegeven boek bij deze fototentoonstelling gepresenteerd. Het boek is tweetalig. De teksten zijn van Pim Milo en Aernout Overbeeke. Vormgeving: Lex Reitsma. (Isbn nummer 978-90-5544-789-3). De catalogus is tijdens de tentoonstelling eveneens verkrijgbaar in de winkel van het Cobra Museum.

Fotograaf Aernout Overbeeke

Aernout Overbeeke is al enkele decennia lang een succesvol mode- en reclamefotograaf en reclameregisseur, die bekendheid geniet in binnen- en buitenland. Overbeeke werkt voor grote bureaus en tijdschriften. Aan het begin van zijn freelance carrière was hij een jaar assistent van Ed van der Elsken. Als gepassioneerd beeldenmaker leeft Overbeeke zich vooral uit in zijn vrije werk.

Recent toonde het Cobra Museum Aernout Overbeeke's fotoserie 'Cobra Portretten'. Hij fotografeerde de Cobra kunstenaars die 15 jaar geleden aanwezig waren bij de opening van het Cobra Museum. Overbeeke deed dat op een door hem bedachte inventieve manier, waarbij hij de kunstenaars vroeg om in hun foto een typerende creatie toe te voegen. Het artistieke samenwerkingsproject resulteerde in een unieke reeks portretten.


---