Galapagos eilanden: een luxe product - Eilandlezing 28 november

24/11/2010 09:26

Museum Naturalis

Galàpagos eilanden: een luxe product

Eilandlezing 'Wat is de natuur (ons) waard?' op 28 november

Zondag 28 november houdt Dolf de Groot de laatste Eilandlezing in het jaar van de biodiversiteit, getiteld 'Wat is de natuur (ons) waard?' Om 13.30 uur start de lezing in het auditorium van Naturalis. Dolf de Groot, associate professor milieusysteemanalyse Wageningen Universiteit, is een van de eerste ecologen die de economische waarde van de natuur inzichtelijk maakte, o.a. met onderzoek op de Galàpagos eilanden. Zijn lezing is dan ook mede georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Galàpagos.

Op de Galàpagos eilanden onderzocht De Groot de invloed van landgebruik en klimaatverandering op ecosystemen. Hij keek met name naar de economische waarde van natuur en de kosten van verlies van biodiversiteit. Deze analyse is een belangrijk instrument voor duurzame planning en beheer van natuurgebieden.

Waarom is natuur belangrijk ? Hebben we natuur eigenlijk nog wel nodig of is het meer een "luxe-product"geworden? En zo ja, wat hebben we ervoor over om het te behouden en te herstellen?

Natuur levert vele diensten die vele miljarden waard zijn, en toch gaan we hier heel slordig mee om. De kosten van natuurverlies belopen inmiddels tussen 3-5 % van het BNP per jaar. Desondanks vinden veel mensen "natuur(behoud) duur" en menen ze dat het wel een beetje minder kan. In Nederland is er discussie over de kosten van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en ook internationaal staan vele natuurgebieden, vooral eilanden zoals de Galàpagos Archipel, onder druk door korte termijn economisch gewin.

Deze Eilandlezing start om 13.30 uur en duurt ongeveer één uur. Toegang is gratis. Om een Eilandlezing bij te kunnen wonen, is het nodig om u aan te melden via www.snp.nl/eilandlezingen. Per aanmelding krijgt u 2 Euro korting voor één persoon op de entree voor Naturalis op de dag van de lezing, op vertoon van de e-mailbevestiging van SNP.

NCB Naturalis organiseert de Eilandlezingen in samenwerking met SNP Reizen, de Volkskrant en IUCN. In 2010 staan de Eilandlezingen in het teken van het jaar van de biodiversiteit. Wetenschappers en kenners vertellen met passie over de schoonheid en de verrassingen van de natuur. Ze zijn geïnspireerd door het begrip 'eiland', als geïsoleerd en kwetsbaar gebied.





http://www.naturalis.nl