Gemeente Achtkarspelen


Steunpunt en Virtueel Loket in Twijzelerheide officieel geopend

Het voormalig bankgebouw aan de Ds. Zijlstrawei 1A in Twijzelerheide heeft zaterdag 27 november een nieuwe bestemming gekregen. Onder de vlag van het project Minsken Meitsje in Doarp zijn hier twee deelprojecten gehuisvest: het Steunpunt en het Virtueel Loket. De officiële openingshandeling werd verricht door burgemeester Van der Zwan, voorzitter van Plaatselijk Belang Herman de Vries, Marten van der Veen en drie inwoners uit Twijzelerheide; Marjella Bos, Reinier Zijlstra en Pieter Ritsma.
De gehele dag hadden de bezoekers de gelegenheid om nader kennis te maken met de verschillende projecten en het Virtueel Loket te testen.

Steunpunt
Om de leefbaarheid in Twijzelerheide te vergroten is er een Steunpunt opgericht. Dit steunpunt wordt ingericht en bemenst onder supervisie van Raderwerk Buitenpost. Vanuit het steunpunt kunnen allerlei activiteiten worden verricht voor en door het dorp. Om te beginnen komt er een inbrengwinkel: Hastommenocht. Hier kan onder andere kleding worden ingebracht. Hastommenocht verkoopt deze spullen en de helft van de opbrengst gaat naar de inbrenger. Het steunpunt heeft nog geen naam, daarom wordt er een prijsvraag gehouden. Iedereen kan een naam voor het steunpunt bedenken en deze tot 3 december inleveren bij het steunpunt. De winnende naam wordt in week 50 bekend gemaakt en onthuld.

Virtueel Loket
In het steunpunt is tevens een Virtueel Loket gerealiseerd omdat er telkens meer diensten en voorzieningen uit het dorp verdwijnen. Met de komst van het Virtueel Loket wordt voorkomen dat mensen niet naar een ander dorp of naar de stad hoeven te reizen om antwoord op hun vragen te krijgen. Via een beeldscherm kunnen inwoners van Twijzelerheide contact leggen met verschillende dienstaanbieders zoals de afdeling Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente Achtkarspelen en de politie.

Minsken Meitsje in Doarp
In de dorpen van Achtkarspelen is sprake van vergrijzing, er is een afname van het aantal jongeren en er is al jaren een teruglopend aanbod van voorzieningen. Het project Minsken Meitsje in Doarp heeft als doel ervoor te zorgen dat de leefbaarheid in de dorpen in Achtkarspelen verhoogt en de ontwikkelkansen van haar inwoners verbetert. Twijzelerheide is het eerste dorp in Achtkarspelen waar dit project van start gaat.
Een deelproject van Minsken Meitsje in Doarp is Veilig Opgroeien. Veilig Opgroeien wil mensen die met kinderen werken bijelkaar brengen. Bijvoorbeeld medewerkers in het peuterspeelzaalwerk, de basisscholen, de jeugdgezondheidszorg, het (nieuwe) Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en het Jeugdwerk. De onderwijs- en jeugdprogramma's kunnen beter op elkaar worden afgestemd en beter aansluiten op de praktijk.