GroenLinks Zwolle


Ruimte voor de IJssel en een mooi uitloopgebied voor Westenholte

Zaterdag 27 november 2010, 16:59u - patrick rijke
* fractie

* groen

* IJsselzone

* ruimte

Ruimte voor de IJssel en een mooi uitloopgebied voor Westenholte

GroenLinks denkt dat het een goed plan is om de IJssel meer ruimte te bieden door de dijk bij Westenholte te verleggen. Met het bestemmingsplan maken wij het mogelijk deze ingreep te gebruiken om het rivierlandschap te voorzien van enkele opvallende verbeteringen. Daar hebben de Westenholtenaren die er op uit trekken profijt van. De gevolgen voor de boeren in het gebied zijn in onze ogen redelijkerwijs gecompenseerd. Het beeldkwaliteitplan garandeert dat we een gaaf, open en zorgvuldig ingericht landschap zien ontstaan tussen Westenholte en de IJssel.

Ruimte voor de rivier
Wij mensen hebben de planeet waarop wij wonen zo intensief gebruikt dat de gevolgen van ons handelen inmiddels nopen tot drastische ingrepen. Het bestemmingsplan Dijkverlegging Westenholte dat wij nu bespreken is de weerslag van één van zulke noodzakelijke grote ingrepen in ons landschap. GroenLinks vindt het terecht dat de rijksoverheid de alarmerende signalen eind vorige eeuw dat de rivieren in onze delta het water niet meer afdoende kunnen verwerken, heeft omgezet in een programma Ruimte voor de rivier. Dijkverleggingen en het aanleggen van meestromende nevengeulen zijn een prima manier om het water dat op ons afkomt meer ruimte te bieden.

Gevolgen voor boeren
Een prima maatregel dus, waar heel veel mensen uit Zwolle en omgeving profijt van hebben. Maar het is wel een ingreep met verstrekkende gevolgen voor de mensen die vlak achter de bestaande dijk leven. Zij moeten letterlijk wijken voor het algemeen belang. Het spreekt voor zich dat een overheid die besluit tot een dergelijke ingreep, uiterst zorgvuldig dient om te gaan met de belangen van de gedupeerden. Het gaat daarbij bovendien voornamelijk om ondernemers die leven van de landbouw - toch al bepaald geen gemakkelijke opgave in de stadsrand, waar de stad oprukt en bewoners de hond uitlaten, wandelen en fietsen.

Gevolgen voor het landschap
De dijkverlegging heeft ook flinke gevolgen voor het bestaande landschap - precies dat landschap dat de stadsmensen uit Westenholte zo aantrekt om er te gaan recreëren.

Criteria
De fractie van GroenLinks wil het plan dan ook beoordelen op de manier waarop de gemeentelijke overheid omgaat met deze gevolgen voor de boeren en bewoners van het gebied en voor het landschap.

Een mooi uitloopgebied
Eerst enkele woorden over de ruimtelijke kwaliteit van het plan en het landschap dat ontstaat na de dijkverlegging. De belangrijkste ingreep - op de dijkverlegging zelf na - is het inrichten van een landgoed met een markant landhuis. Dit zal een bijzondere toevoeging aan het bestaande landschap vormen, die in onze optiek de aantrekkelijkheid van het uitloopgebied vergroot. Verder komen er enkele dijkwoningen. Het beeldkwaliteitplan dat we in één adem met het bestemmingsplan vaststellen garandeert dat deze en andere inrichtingselementen straks goed passen in het rivierlandschap.

Gevolgen voor de mensen
Het gaat dan concreet om twee soorten gevolgen:
- de verplaatsing van het agrarisch bedrijf van Van Assen
- de indirecte gevolgen voor Westenholtenaren.

Het verleggen van de dijk heeft zoals gezegd vooral ook ingrijpende gevolgen voor de mensen die vlak achter de huidige dijk wonen en werken. Een boer ziet zijn hele boerderij verdwijnen en moet elders in het gebied opnieuw beginnen. In de ogen van onze fractie heeft de overheid de ondernemer die dit treft terecht een fair alternatief geboden.
Dit kon de gemeente doen omdat zij in het gebied al grond had verworven, juist om in dit soort situaties land achter de hand te hebben. In de tussentijd was deze gemeentegrond verpacht aan een andere boer, Poppe, voor wie deze grond dus niet langer beschikbaar blijft. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook voor dit 'dominosteneneffect' ook een eerlijke oplossing is gevonden: deze ondernemer kan het komende decennium verder boeren aan de andere kant van de Zalkerdijk.

Ten slotte de gevolgen voor de Westenholtenaren. Voor GroenLinks staat op de eerste plaats dat zij een nog gevarieerder en aantrekkelijker buitengebied om het dorp heen krijgen. Vanuit de wijkvereniging WVF is echter vooral de zorg naar voren gebracht dat de verplaatsing van de schapenboerderij nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de bewoners van Westenholte. De wethouder, die gelukkigerwijs ook het gezondheidsbeleid in zijn portefeuille heeft, heeft tijdens het wijkplatform die zorg proberen weg te nemen. Of dat de bewoners helemaal heeft overtuigd is de vraag, maar wij hebben vertrouwen in zijn verzekering dat het bevoegd gezag alleen overgaat tot het verlenen van de benodigde milieuvergunning als het risico voor de volksgezondheid echt verwaarloosbaar klein is, zoals de GGD aangeeft.