Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 25-10-2010

DELAMAR: ZESDELIGE SERIE OVER ONTKNOPING DELAMAR THEATER IN AMSTERDAM

Nieuw in AVRO's KunstUur

Het nieuwste theater van Amsterdam opent binnenkort haar deuren. Vanaf 23 oktober tot en met 27 november volgen we in AVRO's KunstUur iedere zaterdag de voorbereidingen naar de opening van het DeLaMar Theater op 28 november. De zesdelige serie van DeLaMar staat in het teken van de geschiedenis en de heropening van het DeLaMar Theater.

DeLaMar is een geschenk van Joop en Janine van den Ende aan de stad Amsterdam. Het echtpaar is met hun Van den Ende Foundation al langer bezig om -veelal jonge kunstenaars- financieel te ondersteunen in hun lange weg naar de top. Daarmee past hun gift naadloos in de Amsterdamse traditie van het particulier initiatief: Oscar Carré, Samuel Sarphati en Abram Tuschinsky gingen hen voor. Ook zij bouwden een eigen theater om Amsterdam en zijn inwoners ervan te laten profiteren.

Wie waren de voorgangers van het echtpaar Van den Ende en wat dreef hen? In de eerste aflevering op zaterdag 23 oktober stond het particulier initiatief centraal. De lijn werd doorgetrokken van toen naar nu, naar het moment dat de Amsterdamse wethouder Hanna Belliot de telefoon pakte en Joop van den Ende belde om eens te komen praten over het nieuwe DeLamar Theater. Joop en Janine geven uiteindelijk een cadeau aan de stad van 65 miljoen euro.

De heren Carré, Sarphati en Tuschinski hebben destijds niet zo maar een schuurtje neergezet, maar een gebouw van wereldklasse. In aflevering twee staan de theaters zelf in de schijnwerpers. De camera dwaalt samen met Herman Belien door de fraai gerestaureerde gangen van Tuschinski, om uiteindelijk de kijker mee te nemen naar de oude stallen van Carré. Eindstop is uiteraard de jongste loot aan de stam van het cultureel-particulier initiatief, DeLaMar en het backstage-gevoel aldaar van een theater in oprichting.

In het Nieuwe de la Mar Theater werd theatergeschiedenis geschreven. In de derde aflevering komen AVRO-coyfeeën als Jos Brink en Mies Bouwman, maar ook Nieuwe de la Mar-habituées als Willem Nijholt, Friso Wiegersma en Gerard Cox aan het woord. Hun liefde voor die plek steken zij niet onder stoelen of banken, maar er is ook ruimte voor kritiek. Al deze grote namen kijken terug, maar blikken ook vooruit: wat zijn hun verwachtingen van het DeLaMar Theater? Komt de magie van vroeger wel terug? Joop van den Ende zal hierover ook zijn zegje doen.

DeLaMar is meer dan alleen een theater. Janine gaf vijf Nederlandse topfotografen de opdracht om de vele muren van DeLaMar aan te kleden. Eind mei werden ze alle vijf rondgeleid in het theater in aanbouw waar ze van Janine tekst en uitleg kregen over de permanente plek in het theater waar hun foto's komen te hangen. In aflevering vier en vijf zien we hoe zij daarop reageren, en op elkaar? Beseffen ze dat een opdracht van deze grootte in de Nederlandse fotografiewereld niet eerder voltooid is?

Amsterdam krijgt er een nieuw theater bij, een theater waar een verhaal aan vastzit. In de laatste aflevering nadert de ontknoping, de opening van het theater. Zijn de stoelen op tijd geplaatst? Loopt Joop van den Ende nagelbijtend door zijn theater? Wie staan er op de gastenlijst? Komen de Oranjes? En, niet onbelangrijk, wat gaat DeLaMar betekenen voor de jonge generatie theatermakers?

DeLaMar: zaterdag 23 oktober tot en met 27 november in AVRO's KunstUur om 17.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.