Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Galerie Smarius/Steven Sterk, Gorredijk, 15 november 2010

Hans Klein Hofmeijer: 'Het vinden van een beeld'

Zondag 28 november 2010 om 16.00 uur opent Rob Smolders, artistiek leider van Tricot in Winterswijk de solo-expositie 'Het vinden van een beeld' van Hans Klein Hofmeijer (1957, Tilburg) bij Galerie Smarius/Steven Sterk in Gorredijk (FR). De 'woordgang' van Hofmeijer "Soms ligt het vinden van een beeld heel dichtbij, maar de rust en ruimte die er voor nodig is het te vinden reikt oneindig ver" geeft de essentie van zijn contemplatieve levenshouding weer.

Hans Klein Hofmeijer is als het ware een hedendaagse monnik die verblijft in een door hem zelf gecreëerde kloosterlijke omgeving. Een idyllisch woon- en werkverblijf tussen de Brabants bossen in waarbij de bomen de transparante kloostermuren vormen. Een bewust gekozen balancerende levenswijze om zich beschouwend en ontvangend te wijden aan de kunst in haar verscheidene vormen en uitingen. Met een geoefend en gedetailleerd oog - en ziel - voor detail, ritme, spanning, oppervlakte, ruimte, dimensie en licht. Versterkt door een harmonisch hergebruik van voorwerpen met hun eigen geschiedenis getekend door het element van tijd en gebeurtenis. Een factuur, krant, artikel of gedicht als informatiedrager. Liefdevol omhelst door een oude lijst die na zorgvuldig kijken en tasten het werk 'scheidt van haar omgeving'. De aantrekkelijkheid bevindt zich in het verkennen van het oneindige met een dierlijke behoefte om te terug keren naar het veilige en aardse nest.

Bij het contemplatieve werk van Klein Hofmeijer gaan associatief de gedachten uit naar Anish Kapoor. Een Engelse beeldhouwer van Indiase origine, wiens kleur- en vormentaal doet denken aan hindoeïstische rituelen en symbolen. Zijn werk verbeeldt het verlangen naar een samensmelting van tegengestelde principes als geest en materie, absentie en presentie, vrouwelijk en mannelijk. Hans gebruikt naast aardse ook kleuren die herinneren aan (weder-)geboorte zoals zacht rose en helder blauw.

Hans Klein Hofmeijer studeerde in 1979 cum laude af aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Zijn werk wordt op diverse (inter)nationale beurzen gepresenteerd en is in diverse collecties van musea, bedrijfscollecties en particulieren opgenomen. De solo-expositie van Hans Klein Hofmeijer is tot en met vrijdag 24 december 2010 bij Galerie Smarius/Steven Sterk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk te zien.

N O O T V O O R D E R E D A C T I E

Het beeldmateriaal kunt u vrij van rechten publiceren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Smarius, galeriehouder: 06-10595904

Galerie Smarius/Steven Sterk (2005)

Hellingbaas 1 8401 JH Gorredijk
Open: don t/m zon 13 - 18 uur en op afspraak
T 0561-499566, M 06-10595904

E info@galeriesmarius.nl, www.galeriesmarius.nl

Deelname Kunstkoopregeling

Lid Nederlandse Galerie Associatie

Deelname Art Amsterdam sinds 2007

Deelname Realisme 11, beurs voor hedendaagse figuratie