Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meet & Greet met de Inuit
Museum Volkenkunde
Leiden

Zaterdag 28 november 2010

Op zondag 28 november kan de bezoeker van Museum Volkenkunde tijdens een gevarieerd middagprogramma kennis maken met vijf Groenlandse Inuit. Zij zijn in Volkenkunde te gast om voorwerpen in de Groenlandse collectie van Museum Volkenkunde en Museon te bekijken. Met hun kennis van de Oost-Groenlandse cultuur, leveren zij een waardevolle bijdrage aan het beter documenteren van de collecties. De ontmoeting met de Groenlanders voor het publiek begint op zondagmiddag met een korte rondleiding door Dr. Cunera Buijs, conservator Arctische gebieden. Aansluitend vertelt Gideon Qeqe, Groenlands bekendste kunstenaar, over beeldjes van tupilak. Dit zijn magische monsterfiguurtjes die deels mens deels dier zijn. De middag eindigt met een traditionele Kaffemik: een gezellige samenkomst met koffie en cake en een optreden met zang en trombegeleiding. Het is mogelijk om tupilaks en andere Groenlandse kunstnijverheid te kopen. De toegang is gratis exclusief museumentree.

PROGRAMMA zaterdag 28 november 2010
Aanvang: 14.00 u
Rondleiding over de zaal Noordpool, door Dr. Cunera Buijs. Presentatie over magische monsterfiguurtjes door Gideon Qeke. Kaffemik met zang-optreden en trombegeleiding.
Roots2Share
Museum Volkenkunde, het Museon (Den Haag), het National Museum of Greenland (Nuuk) en het Ammassalik Museum (Tasiilaq) ontwikkelden het internationale samenwerkingsproject Roots2Share. Erfgoedrepatriëring is de laatste decennia steeds belangrijker. In toenemende mate wordt cultureel erfgoed teruggebracht naar het land van herkomst. Momenteel beschikken de Inuit nauwelijks over eigen beeldmateriaal uit de periode 1960-1980. In die jaren deed Gerti Nooter, oud-conservator van Museum Volkenkunde (en het Museon), langdurig veldwerk op Groenland. Zijn uit ruim 4000 zwart/wit beelden bestaande fotocollectie getuigt hiervan en wordt door het project Roots2Share via een website internet toegankelijk gemaakt: digitale repatriëring. Naar aanleiding hiervan zullen in 2011 in Volkenkunde, het Museon en in Groenland tentoonstellingen plaatsvinden en wordt er een digitaal erfgoedforum ontwikkeld.

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl