Gemeente Dordrecht


Persbericht
23 november 2010

Vanaf 28 november nóg groter, nóg mooier en nóg spannender

Staatssecretaris Zijlstra wakker gekust bij opening Dordrechts Museum

DORDRECHT- Op zondag 28 november opent het Dordrechts Museum zijn deuren weer voor bezoekers. Het museum is in de afgelopen twee jaar ingrijpend verbouwd en uitgebreid. De officiële opening voor genodigden vindt plaats op zaterdag 27 november in aanwezigheid van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de heer H. Zijlstra.

Openingsbijeenkomst

Ruim 700 genodigden zijn zaterdagochtend aanwezig bij een besloten openings-bijeenkomst in de Augustijnenkerk te Dordrecht. De opening vindt plaats in aanwezigheid van staatssecretaris H. Zijlstra, burgemeester A.A.M. Brok en wethouder F.J. van den Oever. Het museum haakt hierbij in op de publiciteitscampagne Wie kust mij wakker die de afgelopen weken bekendheid gaf aan de op handen zijnde opening. Portretten uit de collectie van het Dordrechts Museum nodigen met gesloten ogen en getuite lippen de bezoeker uit om naar het museum te komen en hen wakker te kussen. Het ontwaken staat symbool voor het openen van ogen en het leren kijken naar kunst; dat is waar het museum het publiek toe wil verleiden.

Verbouwing

Het Dordrechts Museum heeft een complete metamorfose ondergaan. Er werd een nieuwe museumvleugel toegevoegd, zodat het totale oppervlak nu 6000 m2 bedraagt. Hiermee heeft het museum voldoende ruimte om de eigen collectie permanent te tonen waardoor de topstukken niet meer hoeven te wijken voor tijdelijke tentoonstellingen. Met de nieuwe indeling is er tevens een prominente plek gecreëerd voor het museum-restaurant Art & Dining. Dit restaurant, dat geëxploiteerd wordt door de bekende meester-kok Ad Janssen, is ook in de avonduren na sluiting van het museum geopend. Andere nieuwe museumfaciliteiten zijn een lounge met wijnbar, een grote museumwinkel, een auditorium met zitplaats voor ruim 100 personen en een 'private diningroom'. Deze faciliteiten onderstrepen de missie van het museum, dat in alles gastvrijheid wil uitstralen en dé culturele ontmoetingsplek voor Dordrecht en omstreken wil zijn.

Architecten

Het ontwerp voor de uitbreiding en verbouwing van het gebouw is van Dirk Jan Postel van het architectenbureau Kraaijvanger Urbis. In de oudbouw is een doorlopend circuit gemaakt over de beide verdiepingen, met nieuwe trappen. Daarnaast ligt de uitbreiding, die bewust is losgehouden van het bestaande gebouw. Hierdoor blijven de gevels van de voormalige binnenplaats zichtbaar en wordt een mooi contrast tussen oud en nieuw gevormd. Doorzichten over de volle lengte en breedte van het gebouw zorgen voor oriëntatie. Op enkele punten kan de bezoeker naar buiten kijken en wordt de stad zelf afgebeeld als een schilderij.

Interieurarchitect Evelyne Merkx van bureau Merkx+Girod ontwierp in nauwe samenspraak met architect Dirk Jan Postel en grafisch ontwerper Jantijn van den Heuvel het interieur en de vaste inrichting van de collectie. Het werk van Merkx+Girod wordt gekenmerkt door een analytische benadering van de ontwerpopgave gecombineerd met een grote liefde voor detail, materiaal, kleur, samenhang, kwaliteit en elegantie. Uitgangspunt voor het interieur was dat het Dordrechts Museum in staat moet zijn om in de verschillende zalen verhalen te vertellen met zijn kunstcollectie. Soms ingetogen, dan weer uitbundig en bruisend.

Het ontwerp voor de tuin is van Michael van Gessel. De entree van het nieuwe museum is gesitueerd in deze eeuwenoude tuin. Bezoekers lopen via een betonnen pad naar de ingang die bestaat uit een transparante serre die tegen de gevel van het oorspronkelijke gebouw is geplaatst.

Collectie

De collectie van het Dordrechts Museum wordt getoond in clusters met ieder een eigen thema, zoals 'Licht, lucht en water' en 'Weemoed en verlangen'. Vijf eeuwen schilderkunst - van de 17de eeuw tot heden- wordt getoond in zalen met topstukken van meesters als Aelbert Cuyp en Ary Scheffer, Dordtse leerlingen van Rembrandt als Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder, de gebroeders Van Strij, Aert Schouman en kunst van en over de stad Dordrecht. De verzameling moderne en hedendaagse kunst heeft in het vernieuwde gebouw een vaste plaats gekregen. Uit deze collectie zullen regelmatig wisselende selecties worden getoond. Bij opening worden werken getoond van onder andere Piet Ouborg, Edgar Fernhout, JCJ Vanderheyden en Jan Schoonhoven.

Aanwinsten

Het museum toont in de vaste opstelling enkele nieuwe werken die nog niet eerder voor het publiek te zien waren. Robert Zandvliet maakte een nieuw werk, waarbij hij het befaamde Te Noorden bij Nieuwkoop van Weissenbruch als uitgangspunt nam. Van Aelbert Cuyp verwierf het museum dankzij een schenking in het afgelopen jaar twee bijzondere pendantportretten. In de stillevenzaal is een recent verworven bedrieglijk echt boekenstilleven van Hendrick van Heemskerck te bewonderen. De 19de-eeuwse collectie werd verrijkt met onder meer Zomers boerenlandschap van Tholen en De Schilderijenliefhebber van Pieter Oyens. Vlak vóór de opening werd het schilderij Caryatide van Jan Andriesse door een particulier geschonken aan het museum. Daarnaast heeft het museum diverse werken in bruikleen gekregen van belangrijke Nederlandse musea, waaronder De verloochening van Petrus van Rembrandt van het Rijksmuseum Amsterdam.

Mijn Dordrechts Museum

Uniek in het museum is het multimediale informatiesysteem 'Mijn Dordrechts Museum'. Hiermee kan iedere bezoeker aan de hand van een persoonlijk profiel zijn eigen route door de collectie volgen. Dit profiel wordt samengesteld aan de hand van enkele vragen die de bezoeker beantwoordt op de 'touchscreens' in het museum of via de website www.dordrechtsmuseum.nl. Via computers in de zalen, een handzame iPod of de eigen smartphone kan iedere bezoeker vervolgens informatie opvragen die bij hem of haar past. Precies op maat van persoonlijke interesses, gebaseerd op thema's als mode, natuur, techniek of geschiedenis. De ontwikkeling van dit geheel nieuwe systeem is mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds. Openingstentoonstelling

Het Dordrechts Museum opent met de opening de tentoonstelling 'Verzamelaars in Dordrecht'. De stad Dordrecht kent een lange traditie van belangrijke verzamelaars. Verzamelaars als Leendert Dupper, Willem Hendrik van Bilderbeek en Hidde Nijland zijn van groot belang geweest voor het museum. Aan hen dankt het museum onder andere de sterke collectie 19de-eeuwse schilderkunst met topstukken van Breitner, Weissenbruch en Toorop. Een ruime selectie van met passie verzamelde schilderijen geeft in de nieuwe tentoonstellingsvleugel een fraai beeld van de smaak en betrokkenheid van de belangrijkste verzamelaars uit de beginperiode van het museum. Daarnaast worden vele niet eerder tentoongestelde schilderijen van hedendaagse Dordtse verzamelaars getoond.

Bezoekersinformatie

Op zondag 28 november is het Dordrechts Museum gratis te bezoeken. Het museum is dan geopend van 13.00-18.00 uur. De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00-17.00 uur en in het weekend van 13.00-18.00 uur. Het museum organiseert regelmatig uiteenlopende activiteiten in het museum. De agenda staat vermeld op de nieuwe website.

www.dordrechtsmuseum.nl

www.dirkjanpostel.nl
www.kraaijvanger.urbis.nl
www.merkx-girod.nl