Ministerie van Defensie

Oefening Calamiteitenhospitaal

28 november 2010, 10.26 uur

Als het moet kunnen er 300 slachtoffers terecht in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Bij het Calamiteitenhospitaal in Utrecht is gisteren een omvangrijke rampenoefening gehouden. Bij een verkeersongeval vielen zogenaamd zo'n honderd slachtoffers, die allemaal moesten worden opgenomen. Niet eerder werd op deze schaal getraind.

Bij dichte mist reden tientallen auto's op elkaar. Een tankwagen met giftige, brandbare lading kantelde en vloog in brand, waarna het vuur naar andere wagens oversloeg. Veel slachtoffers liepen brandwonden en botbreuken op of raakten besmet met de onbekende toxische stof. De oefening startte met het binnenbrengen en beoordelen van de gewonden, die vakkundig werden nagespeeld door Lotus-vrijwilligers. Doel van de medische training was de inzet van het Calamiteitenhospitaal te testen. Hierbij beoefende de staf onder meer ontsmetten in een nieuwe decontaminatietent, de triage, behandeling en overplaatsing van patiënten. Decontaminatie is het thema van het landelijke Veiligheidsberaad 2011.

Maximaal 300 slachtoffers

Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerkingsverband tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centraal Militair Hospitaal van Defensie. Het ziekenhuis is voorbereid op de onmiddellijke opvang van burgers en militairen. Het gaat daarbij om tijdelijke opvang van slachtoffers die de capaciteit van reguliere ziekenhuizen te boven gaat. Het hospitaal kan maximaal 300 slachtoffers opvangen.