Ingezonden persbericht


Derde handhavingsactie 2010 op en rond station Delft verloopt rustig

Eén arrestatie voor mishandeling agent

112 bekeuringen voor uiteenlopende vergrijpen, 187 tram- en treinreizigers zonder geldig kaartje en 21 arrestaties: het is de balans van de derde handhavingsactie op en rond station Delft op vrijdagavond 26 november. De goede samenwerking tussen de NS, de HTM, Veolia, het Korps Landelijke Politiediensten, politie Haaglanden en de gemeente Delft heeft een positief effect op de veiligheid in Delft.

Bekeuringen en arrestaties

In totaal werden 112 bekeuringen uitgeschreven, dat is meer dan in september 2010 (50). Van het totaal van 112 bekeuringen werden in het kader van de Wet op de Identificatieplicht 26 bekeuringen uitgeschreven. Verder werden onder andere bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van deugdelijke fietsverlichting, fietsen over de stoep, het niet volgen van de verplichte rijrichting of verkeerd parkeren. Tijdens de actie werden in totaal 21 arrestaties verricht. Opvallend was dat hiervan 12 arrestanten minderjarig waren. Het totaal aantal arrestaties is hetzelfde als bij de vorige handhavingsactie in september 2010. Eén persoon wilde niet meewerken aan de controle op het vervoersbewijs, waarbij een agent van de spoorwegpolitie (KLPD) licht gewond raakte. De verdachte is aangehouden en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Zwartrijden neemt af

Van de in totaal 1303 gecontroleerde tramreizigers waren 114 reizigers niet in het bezit van een geldig vervoersbewijs. Dat betekent 8,75 % zwartrijders op de tram, een afname ten opzicht van de vorige handhavingsactie in september 2010 (17,2%). In de trein werden 73 zwartrijders aangetroffen.

Handhavingsacties goed voor veiligheid

De handhavingsacties, tot nu toe negen in drie jaar, en het cameratoezicht vanuit de Geïntegreerde Monitor Centrale van politie Haaglanden, dragen bij aan het verhogen van de veiligheid èn het veiligheidsgevoel van gebruikers van het station en het openbaar vervoer. Tijdens de handhavingsactie op 26 november werden totaal 120 medewerkers ingezet van de NS, de HTM, Veolia, het Korps Landelijke Politiediensten, politie Haaglanden en de gemeente Delft. De negen handhavingsacties tot nu toe hebben ervoor gezorgd dat de verschillende partijen elkaar, ook buiten de acties om, veel gemakkelijker kunnen vinden als er problemen zijn. En dat is goed voor de veiligheid in Delft.

Noot voor de redactie (