27-11 Je Zal Er Maar Wone n: netwerk tussen jong en oud

28/11/2010 15:52

Vereniging LSA

900 jongeren en ouderen uit aandachtswijken van Nederland zijn samengekomen op de Landelijke Bewonersdag JE ZAL ER MAAR WONEN op 27 november 2010 in het Deltion College in Zwolle. Jong en oud en wit en zwart uit wijken van Helmond tot Rotterdam hebben elkaar vertelt hoe zij tegen hun wijken aankijken, hoe zij ze willen opknappen en hoe jongeren en ouderen meer zouden moeten samenwerken.

Op het bewonersfestival stond de ontmoeting tussen jongeren en ouderen in de aandachtswijken centraal. En die groepen hebben elkaar zeker ontmoet. Met bussen tegelijk kwamen ze uit alle aandachtswijken. Er waren ongeveer evenveel tieners en twintigers als veertigplussers.

Beide groepen waren onder de indruk van elkaar. De ouderen en hun organisaties spraken over een overdonderende opkomst van actieve jongeren op een koude zaterdag in Zwolle. De jongeren en hun organisaties zeiden verbaasd dat ze veel mogelijkheden zagen om meer met bewonersorganisaties samen te werken.

Vooroordelen werden weggenomen en contacten werden gelegd. Een korte samenvatting van wat er gebeurde:


- host Valerio Zeno praatte samen met cohost Iwan de dag geweldig aan elkaar


- er waren tientallen workshops waar jong en oud samen leerden rappen, breakdancen, Loesje-teksten schrijven, animatiefilms maken en sociale media in hun wijk te gebruiken


- de succesvolle bokser Orhan Delibas gaf boksclinics, Delibas is een bokser die internationale prijzen heeft gewonnen en nu jongeren in zijn Arnhemse wijk Klarendal van de criminaliteit afhoudt door hen bokslessen te geven.


- er was een markt met tientallen (bewoners)organisaties en -projecten


- het stuk 'Even Serieus, nee maar nu echt!' beleefde zijn landelijke première. Dit is een dynamische jongerenvoorstelling van het STUT Theater waarin vijf Marokkaanse jongens spelen met vooroordelen, maar ook zichzelf laten zien.


- jongeren en ouderen waren scherp en duidelijk over hun beelden over elkaar en over beleid tijdens een debat van Coolpolitics over jongerenparticipatie en tijdens een hangout debate met Tweede Kamerleden en een wijkagent.


- na een spannend zaalvoetbaltoernooi nam Almere de cup mee naar huis


- de Zwolse rapper Rico gaf met de folkband Muppetstuff een geweldig optreden


- er werd veel en enthousiast getwitterd naar JZEMW


- honderden jongeren en ouderen gingen samen op de foto

Het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) organiseerde het festival Je Zal Er Maar Wonen samen met het ministerie van BZK, Aedes, de gemeente Zwolle, de Woonbond, het Deltion College, de wijkorganisatie Holtenbroek NU en de Zwolse woningorganisaties Openbaar Belang, DeltaWonen en SWZ.

Algemene Informatie

Locatie: Deltion College Zwolle, Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle

Datum en tijd: Zaterdag 27 november, zaal open 10.00 uur, afsluiting om 16.15 uur.

Website: www.jezalermaarwonen.nl

Meer informatie over deze Landelijke Bewonersdag en het LSA is te vinden op www.lsabewoners.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.jezalermaarwonen.nl