KRO

Vanavond in KRO Brandpunt: Leiding Bavaria vluchtte uit Zuid-Afrika na conflict FIFA

Uitzenddatum: 28/11/2010

De Nederlandse en Zuid-Afrikaanse regering waren tijdens het WK Voetbal intensief betrokken bij het conflict tussen FIFA en Bavaria over de zogenoemde Bavaria Babes. Medewerkers van Bavaria ontvluchtten Zuid-Afrika en Bavaria-directeur Peer Swinkels kreeg, na bemiddeling van Nederland, van de Zuid-Afrikaanse regering de garantie dat hij niet zou worden aangehouden. Dat blijkt uit een reconstructie die KRO Brandpuntvanavond uitzendt op Nederland 2, 22.15 uur.

Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken op 14 juni 2010 deed een groep in oranje jurkjes gehulde vrouwen aan sluikreclame voor bierbrouwer Bavaria. Ze zouden daarmee de op verzoek van FIFA aangescherpte reclameregels hebben overtreden. In Zuid-Afrika is ambush marketing een misdrijf waar gevangenisstraf op staat. De FIFA diende een klacht in en het Zuid-Afrikaanse openbaar ministerie besloot twee Nederlandse vrouwen te vervolgen.

Diverse medewerkers van Bavaria blijken de dagen daarna Zuid-Afrika te zijn ontvlucht uit angst voor vervolging. Onder hen de directeur van Bavaria South Africa Hans Horn. Ook een documentairemaker van Omroep Brabant, Helmut Boeijen, die Bavaria op het WK volgde besloot het land te verlaten nadat duidelijk werd dat de Zuid-Afrikaanse politie hem mogelijk zocht als getuige.

FIFA toonde zich bereid over de kwestie te onderhandelen met Bavaria-directeur Peer Swinkels. Die vreesde echter bij aankomst in Johannesburg te worden gearresteerd. De Zuid-Afrikaanse regering gaf, zo vertelt de Nederlandse ambassadeur in Pretoria Rob de Vos in KRO Brandpunt, de garantie dat Swinkels niks zou gebeuren. Die vloog daarop naar Johannesburg maar nam wel zijn eigen persoonsbeveiliging mee.

Toen de onderhandelingen met FIFA spaak dreigden te lopen vroeg Swinkels, op aandringen van zijn Zuid-Afrikaanse advocaten, aan de Nederlandse ambassade of hij daar veilig was wanneer de Zuid-Afrikaanse politie hem ondanks eerdere garanties zou willen aanhouden. Het antwoord van de Nederlandse ambassade was dat Swinkels daar veilig zou zijn maar dat Nederland hem niet aan de Zuid-Afrikaanse rechtsgang kon ontrekken.

Bavaria en FIFA bereikten op 22 juni een akkoord waarop de Wereldvoetbalbond de klacht tegen de twee Nederlandse vrouwen in trok. Het akkoord houdt onder andere in dat de bierbrouwer en de voetbalbond niets naar buiten brengen over wat zich in Zuid-Afrika heeft afgespeeld.

Nederland hoort donderdag of het samen met België het WK Voetbal 2018 mag organiseren.

KRO Brandpunt, vanavond 28 november, 22.15 uur, Nederland 2

Voor meer informatie: Monique Moeskops, tel. 06-53891757