KNHS

Nominaties NOS/NOC*NSF -Sportgala zondag bekend

26 november 2010


ERMELO (KNHS) - Zondagavond maakt de NOS bekend wie er dit jaar genomineerd zijn voor de verkiezing sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en gehandicapte sporter van het jaar. De titels worden jaarlijks uitgereikt tijdens het NOS/NOC*NSF Sportgala. Op 14 december staat de zestigste editie van dit gala op het programma in de RAI in Amsterdam. De KNHS heeft Edward Gal voorgedragen voor de titel sportman van het jaar. Petra van de Sande is voorgedragen voor de titel gehandicapte sporter van het jaar, het dressuurteam is door de KNHS voorgedragen voor de titel sportploeg van het jaar en bondscoach dressuur Sjef Janssen voor de titel coach van het jaar.

Alle sportbonden mogen voordrachten doen, waarbij dit jaar voor het eerst niet de sportpers, maar een vakjury de nominaties in de verschillende categorieën bepaalt. Deze vakjury staat onder leiding van de meervoudige Olympische medaillewinnaars Pieter van den Hoogenband en Leontien van Moorsel.

Ook de live-uitzending op 14 december zal er anders uitzien dan voorgaande jaren. De sporters bepalen nu al voor het begin van het gala wie in hun ogen recht heeft op een prijs. In de RAI wordt daarvoor een stembureau ingericht. Winnaars en genomineerden schuiven afwisselend aan bij tafelheer Mart Smeets, terwijl Dione de Graaff in de zaal de presentatie van de verkiezingen voor haar rekening neemt. Het NOS | NOC*NSF Sportgala is van 20.35 tot 21.50 uur te zien op Nederland 1. Ook de reguliere Radio 1-uitzending van NOS Langs de Lijn staat dinsdag 14 december volledig in het teken van het NOS | NOC*NSF Sportgala. Tussen 22.00 en 23.00 uur spreekt presentator Henry Schut in de Amsterdamse RAI met genomineerden, winnaars en andere betrokkenen uit de sportwereld.

De genomineerden in de verschillende categorieën worden zondag 28 november bekendgemaakt tijdens de uitzending van NOS Studio Sport (18.10 uur, Nederland 1).

Als bijlage vind u hieronder de voordrachten van de KNHS:

Voordracht topsportbonden
GEHANDICAPTE SPORTER van het jaar 2010

Naam bond
Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

Naam van gehandicapte sporter, sportster en/of namen team en tak van sport
Petra van de Sande Dressuur aangepast sporten

Meest aansprekende sportprestatie van 1-12-2009 tot en met 30-11-2010 Individueel goud op het WK in Kentucky in de individuele proef grade 2 (7 oktober 2010 USA)
Zilver op NK Dressuur Aangepast Sporten (De Steeg - 10 juni 2010)

Onderbouwing bond voordracht:
Dressuuramazone Petra van de Sande leverde een fantastische prestatie door individueel goud te winnen op het WK in Kentucky. Met haar lichtvoetige schimmelmerrie Toscane behaalde ze een percentage van 69,238% en eindigde hiermee voor haar Duitse concurrente Britta Näpel. Na het behalen van individueel goud op het EK in 2009, laat Petra nu in 2010 dus ook weten de wereld te beheersen.

Tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky maakte de aangepaste sport voor het eerst deel uit van het reguliere programma dat in totaal de wereldkampioenschappen van acht paardensportdisciplines bevatte. Van de Sande presteerde sterk in 2010. Naast het individuele goud, won ze vrijwel alle observatiewedstrijden en won zilver op het NK.

De 42-jarige Van de Sande liep in 1990 door een ongeluk met parachutespringen een dwarslaesie op. Nota bene tijdens haar dertiende sprong ging door een technische fout de reserveparachute open. Van de Sande is dol op haar tienjarige merrie Toscane, die bij haar thuis staat en vanuit haar rolstoel helemaal zelfstandig verzorgt. Eenmaal in het zadel heeft ze in plaats van twee benen die het niet doen, vier zeer goed bewegende benen van haar paard waardoor ze de dressuursport kan beoefenen. Van de Sande, die ook voor haar ongeluk al de dressuursport beoefende, heeft zich dus dankzij haar bijzonder goede sportieve en mentale eigenschappen, ondanks haar handicap, definitief tot de internationale top opgewerkt.

Voordracht topsportbonden
SPORTMAN van het jaar 2010

Naam bond
Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

Naam sporter en tak van sport
Edward Gal - Paardensport (dressuur)

Meest aansprekende sportprestatie van 1-12-2009 tot en met 30-11-2010
- Winnaar Wereldbekerfinale Dressuur met Moorlands Totilas (Den Bosch, 27 maart 2010)

- Nederlands Kampioen Dressuur met Moorlands Totilas (De Steeg, 13 juni 2010)

- Drie keer Wereldkampioen op de Wereldruiterspelen in Kentucky (Lexington (USA) oktober 2010):
o Teamgoud WK Kentucky
o Individueel goud Grand Prix Special WK Kentucky o Individueel goud Kür op muziek WK Kentucky

- Eerste ruiter ooit die drie gouden WK-medailles won op een kampioenschap

- Door de prestatie van Gal en Totilas won Nederland voor het eerst in de geschiedenis teamgoud op een WK, zelfs met drie i.p.v. vier ruiters. Sinds 1974 was Duitsland niet verslagen.

- Wereldrecordhouder van alle te behalen wereldrecords in de dressuur met een recordtotaalscore van 261,551%
o Wereldrecordhouder in de Grand Prix (84,09% in Windsor GBR, 25 augustus 2009)
o Wereldrecordhouder in de Grand Prix Special (86,46% in Aken GER, 17 juli 2010)
o Wereldrecordhouder Kür op muziek (92,30% London GBR ,16 december 2010)

- Leider FEI World Individual Dressage Ranking (maandelijkse ranking, Gal stond het gehele jaar 2010 aan kop)

- Won alle wedstrijden waar hij aan deelnam met Moorlands Totilas in 2010

- Genomineerd voor titel Athlete of the Year 2010 bij de wereldbond FEI (bekendmaking op 5 november 2010)

Onderbouwing bond voordracht:
Edward Gal werd in 2010 drie keer wereldkampioen in Kentucky (USA). Hij is hiermee de eerste ruiter in de geschiedenis die (alle)drie WK-titels op één kampioenschap op zijn naam schreef. Bovendien won hij de Wereldbekerfinale en werd hij Nederlands Kampioen in 2010.

Gal is met zijn door hem zelf opgeleide zwarte hengst Moorlands Totilas wereldrecordhouder in alle dressuuronderdelen. Nog nooit konden juryleden zoveel tienen geven als het afgelopen jaar aan Edward Gal. De populariteit van Gal en Totilas reikte in 2010 tot het niveau van een popster. Overal waar ze optraden was het een uitverkocht huis, stond het publiek op de banken om een glimp op te vangen en het paar had zelfs begeleiding van bodyguards nodig. De combinatie Gal - Totilas boeide ook niet-paardensportliefhebbers en bezorgde ze zelfs kippenvel. Ze haalden de voorpaginas van nationale en internationale dagbladen en tijdschriften en waren te zien in vele tv-programmas. In oktober werd Totilas door zijn eigenaar voor een miljoenenbedrag naar Duitsland verkocht. Dit maakte wereldwijd veel emoties los. Edward Gal gaat nu verder met zijn andere talentvolle paarden en werkt hard om hiermee ook in het aankomende pre-Olympische jaar aansluiting te houden bij de wereldtop.

Voordracht topsportbonden
SPORTPLOEG van het jaar 2010

Naam bond
Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

Naam sportploeg en tak van sport
Dressuurteam (Paardensport)

Adelinde Cornelissen Jerich Parzival
Edward Gal Moorlands Totilas
Hans Peter Minderhoud Exquis Nadine
Imke Schellekens-Bartels Hunter Douglas Sunrise Bondscoach Sjef Janssen

Meest aansprekende sportprestatie van 1-12-2009 tot en met 30-11-2010 Goud op het WK in Kentucky USA (27/28 september 2010 op de Wereldruiterspelen)
(voor het eerst in de historie WK-goud voor Nederland)

Onderbouwing bond voordracht:
Het Nederlandse dressuurteam won in 2010 voor het eerst in de geschiedenis teamgoud op een WK. Een unieke prestatie, aangezien aartsrivaal Duitsland sinds 1974 niet meer verslagen was op een WK. Na het EK-goud van 2007 en 2009 heeft Nederland nu ook op het WK onder leiding van bondscoach Sjef Janssen bewezen onverslaanbaar te zijn. Een superprestatie, helemaal gezien het verloop van de wedstrijd. Adelinde Cornelissen, goed voor individueel goud op het EK 2009, werd uitgesloten omdat haar paard Parzival op zijn tong had gebeten. Het resultaat van Cornelissen werd hiermee het schrapresultaat. Dankzij de uitstekende prestaties van Edward Gal met Moorlands Totilas, Hans Peter Minderhoud met Exquis Nadine en Imke Schellekens-Bartels met Hunter Douglas Sunrise wist Nederland alsnog het goud op haar naam te schrijven. De sterke kwaliteit in de breedte van de Nederlandse dressuur wordt extra benadrukt, omdat voor het eerst in vele jaren Olympische topper Anky van Grunsven geen onderdeel uitmaakte van het team. Het dressuurteam verdient hiermee de titel sportploeg van het jaar 2010.

Voordracht topsportbonden
COACH van het jaar 2010

Naam bond
Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

Naam coach en tak van sport
Sjef Janssen bondscoach dressuur (paardensport)

Meest aansprekende coachprestatie van 1-12-2009 tot en met 30-11-2010 Goud dressuurteam op het WK in Kentucky USA (27/28 september 2010 op de Wereldruiterspelen)

Samenstelling team:
Adelinde Cornelissen Jerich Parzival
Edward Gal Moorlands Totilas
Hans Peter Minderhoud Exquis Nadine
Imke Schellekens-Bartels Hunter Douglas Sunrise

Overig:

- Voor het eerst in de historie gingen in 2010 alle gouden medailles die er te verdienen waren op het WK naar Nederland (teamgoud, Individueel goud Grand Prix Special: Edward Gal, Individueel goud Kür op muziek: Edward Gal)

- Complete Nederlandse top drie tijdens de Wereldbekerfinale Dressuur:
1. Edward Gal, 2. Adelinde Cornelissen, 3. Imke Schellekens-Bartels (Den Bosch, 27 maart 2010)

- Alle wereldrecords binnen de dressuursport zijn in 2010 in Nederlandse handen

- Nederlandse ruiters heel 2010 aan leiding in FEI World Individual Dressage Ranking (maandelijkse ranking wereldbond FEI)
- Onder leiding van Sjef Janssen (sinds 2005) won Nederland nu in totaal 3x teamgoud, 3x teamzilver, 8x individueel goud, 4x individueel zilver, 3x individueel brons op EK, WK en OS.

Onderbouwing bond voordracht:
Onder leiding van Sjef Janssen won Nederland voor het eerst in de geschiedenis teamgoud op een WK. Een unieke prestatie, aangezien aartsrivaal Duitsland sinds 1974 niet meer verslagen was op een WK. Na het EK-goud van 2007 en 2009 heeft Nederland nu ook op het WK bewezen onverslaanbaar te zijn. Janssen heeft met zijn professionele en innoverende manier van coachen en trainen een uitermate belangrijke bijdrage geleverd aan het definitief op de kaart zetten van Nederland als gouden dressuurland. Nederland bezette in 2010 tevens het volledige erepodium tijdens de Wereldbekerfinale en Nederland is tevens houder van alle wereldrecords die er binnen de dressuurport bestaan. Onder leiding van Janssen won Nederland sinds 2005 nu in totaal drie keer teamgoud, drie keer teamzilver, acht keer individueel goud, vier keer individueel zilver en drie keer individueel brons op EKs , WKs en Olympische Spelen. Een indrukwekkende prestatie waardoor Janssen de titel coach van het jaar verdient.

foto's: Christa van Duin en Persburo Melissen