CDA


Hoorzitting: De gevolgen van crisis en schuldenlast voor mensenrechten en democratie
maandag 29 november 2010

Wat zijn de gevolgen van de crisis en enorme schulden van landen voor mensenrechten en democratie? Hoe houden landen hun democratie overeind, als ze vanwege de zware staatsschulden nauwelijks nog eigen beleid kunnen voeren? Over zulke ingrijpende vragen organiseert Pieter Omtzigt, CDA-kamerlid en lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, maandag een hoorzitting in Parijs met een reeks topexperts op dit terrein.

Â

Parlementariërs van 47 landen - waaronder ook IJsland, Ierland en Griekenland - zullen onder zijn leiding de volgende personen horen:

Â

Mr Gilles Noblet, Deputy Director General International and European Relations, European Central Bank;

Mr Emmanuel van der Mensbrugghe, Director of IMF Offices in Europe, International Monetary Fund.

Mr Frédéric Bonnevay, Analyst in fiscal policy and public debt, responsible for macro economic strategy at Vantage Capital Markets (Global Investments);

Mr Gustavo Piga, Professor of Economics, University of Rome Tor Vergata;

Â

Omtzigt werkt al enkele maanden aan een rapport hierover, maar het thema is juist nu hoogst actueel. Landen als Ierland en Griekenland staan onder zeer streng toezicht van het IMF, de ECB en de Europese Unie. Dat is voor hen een noodzakelijke voorwaarde om nog kredieten te krijgen voor de dekking van hun zware overheidsschulden. Maar hierdoor is in feite ook een deel van de democratische besluitvorming buitenspel gezet. Dat heeft vooral Griekenland na jarenlang wanbeleid allereerst aan het eigen gedrag en de eigen politiek te danken, maar is voor een land natuurlijk zeer ingrijpend.

Â

Deze situaties kan behoorlijke gevolgen hebben voor mensenrechten, als bijvoorbeeld bezuinigingen heel gemakkelijk de zwaksten treffen. Een voorbeeld hiervan is in Griekenland inmiddels te merken. De Griekse opvang van asielzoekers is inmiddels zo slecht, dat Europese rechters in Straatsburg bepaald hebben dat asielzoekers niet teruggestuurd mogen worden naar Griekenland. Het gevolg is dat andere Europese landen extra asielzoekers moeten opvangen en de problemen van deze mensen niet opgelost maar verplaatst werden.

Â

Omtzigt zal zich tijdens de hoorzitting daarom op de volgende kernvragen concentreren:

Â

Wat hebben landen gedaan en wat doen landen om uit de wurggreep van schulden te blijven?

Hoe wordt in de komende jaren omgegaan met de staatsgaranties van soms honderden miljarden die zijn afgegeven en het risico dat zij opleveren?

Hoe kunnen deze zaken het best worden gerapporteerd, zodat burgers en regeringen een optimaal beeld krijgen van de omvang en aard van de problemen?

Op welke wijze kunnen democratische organen blijven functioneren, ook als een land diep in de schulden zit en hoe voorkom je dat de mensenrechten in de klem komen?

Â

Â