EU-verbod gevaarlijke stof in babyflessen ook voor fopspenen nodig

30/11/2010 13:30

Ticomex B.V.

Roosendaal, 30 november 2010

P e r s b e r i c h t

EU-verbod gevaarlijke stof in babyflessen ook voor fopspenen nodig

Discussie over Bisphenol-A in babyproducten nauwelijks gevoerd in Nederland

ROOSENDAAL - Het verbod op het gebruik van de gevaarlijke stof Bisphenol-A (BPA) in babyflesjes, dat de EU per 1 juni 2011 heeft afgekondigd, zou ook voor fopspenen moeten gelden. Bij het uitkoken van spenen kan de gevaarlijke stof zich losweken uit de gebruikte kunststof en zo het lichaam van zuigelingen binnendringen.

Het gevaar van BPA voor baby's wordt in Nederland nog altijd onderschat en het verbod van de EU heeft nauwelijks de kranten gehaald. Er zijn ook nog steeds grote producenten en leveranciers die BPA in hun flessen en fopspenen verwerken.

Het pleidooi om het EU-verbod voor flessen uit te breiden naar fopspenen en zo nodig andere babyproducten komt van het Zwitserse bedrijf Bibi, in Nederland en België marktleider in fopspenen. Bibi-spenen zijn altijd al BPA-vrij geweest. Sinds 2009 zijn ook de babyflessen van Bibi BPA-vrij.

De internationale discussie over het gebruik van de gevaarlijke stof woedt al jaren. BPA is een hormoonactieve substantie die volgens onderzoeken tumoren en kanker kan veroorzaken. Andere onderzoeken concluderen dat BPA in kleine hoeveelheden niet schadelijk is. De Europese Commissie stelt nu dat de stof een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling en het immuunsysteem van jonge kinderen.

,,Het verbaast ons dat hier in Nederland zo weinig aandacht voor is, terwijl er in omringende landen verhitte discussies over gevoerd worden. Wat ons ook stoort is dat andere merken nog steeds te veel BPA in hun producten verwerken," stelt Paul Lindenkamp van Bibi-importeur Ticomex BV.

Bisphenol-A is een bestanddeel van polycarbonaat, een stof die vanwege de lage kosten en helderheid veel gebruikt wordt voor de productie van babyflesjes. Het wordt ook gebruikt voor de schildjes van fopspenen. Door beschadigingen van het oppervlak, door verwarming in de magnetron of via warme melk kan BPA zich uit het polycarbonaat losmaken. Bij fopspenen drukt de baby zijn mondje steeds tegen het schildje. Na het uitkoken van de speen kan de baby zo via speeksel het BPA binnenkrijgen.

Bibi is bij zijn flessen anderhalf jaar geleden overgegaan op het gebruik van het duurdere polyamide, waar geen BPA in zit. Bij de fopspenen gebruikt de producent het ongevaarlijke polypropyleen.

Landen als Canada en Denemarken hebben het gebruik van BPA al eerder verboden. Niet alleen in flessen, maar in diverse producten voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Ook Frankrijk nam al eerder maatregelen. In Oostenrijk en Duitsland hebben recente onderzoeken aangetoond dat het gevaarlijke BPA ook in hoge concentraties wordt verwerkt in fopspenen, bij sommige merken zelfs in het zuigdeel.

In Nederland proberen grote merken het EU-verbod af te doen als overbodig. Zo schrijft Difrax op haar website dat het besluit een politieke beslissing is die alleen maar onrust creëert bij ouders. Volgens Difrax is het niet nodig flessen van polycarbonaat - en dus met BPA- in de ban te doen omdat ze absoluut veilig zijn.

Voor meer informatie: http://www.kassensturzblog.com/?p=1665

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.ticomex.nl/