StudentenWerk: Korten stufi leidt tot forse leningen


Kwart van Nederlandse studenten wacht jaarlijks ¤10.000 schuld

HOOFDDORP, 20101130 -- Als de bezuinigingsplannen van het kabinet doorgaan zullen studenten zich steeds meer in de schulden steken. Van de Nederlandse studenten zegt een kwart dat ze meer gaat bijlenen van de IB-groep als er gekort gaat worden op de studiefinanciering. Dit blijkt uit een onderzoek van studentenuitzendbureau StudentenWerk onder bijna 2500 studenten.

Een derde van de studenten geeft aan dat ze naast haar studie meer gaat werken. Een kwart van de studenten geeft aan nog harder te gaan studeren om de studie op tijd af te ronden en 20% van de ondervraagden moet terugvallen op zijn ouders, ofwel financieel, ofwel qua huisvesting.


Schulden van ¤10.000 zijn de norm

Bijlenen bij de Informatie Beheer Groep (IBG) kan de studieschuld fors verhogen. Wie geen recht meer heeft op de prestatiebeurs mag van de IBG nog drie jaar bijlenen voor een maximaal bedrag van ¤853,16 per maand. Een student die een jaar langer over zijn studie doet is dus al gauw ¤10.000 verder en daar komt de rente dan nog bovenop.


Bijlenen = Bijwerken = Bijlenen

Rogier Thewessen, directeur van www.studentenwerk.nl, vindt het geen wonder dat een derde van de ondervraagden op zoek gaat naar een bijbaan. "Voor de uitzendbranche is dit misschien op het eerste gezicht geen slecht vooruitzicht, maar onze kenniseconomie gaat hier natuurlijk enorm onder leiden. Vorige week las ik nog dat een op de drie studenten aangeeft dat veel bijwerken een negatieve invloed heeft op de studieresultaten. Naar mijn idee kan dit dus leiden tot meer studievertraging, wat weer leidt tot hogere schulden. En zo komt de student in een negatieve spiraal terecht. Dat moeten we toch echt niet willen!"


De onderwijsbezuinigingen van het kabinet

De uitkomst van het onderzoek komt op het moment dat de onderwijsbezuinigingen weer onderwerp van de actualiteit zijn. Vorige week bleek dat het kabinet al in het volgende studiejaar haar nieuwe beleid wil doorvoeren. Dit betekent dat studenten nog maar 1 jaar studievertraging mogen hebben, daarna wordt hun collegegeld verhoogd met meer dan ¤3.000 en raken ze hun OV-kaart kwijt. Verder wil het kabinet de basisbeurs voor de masterfase aan de universiteit voortaan alleen nog als een lening verstrekken.

Over de respondenten
StudentenWerk beschikt over een actieve database van ruim 670.000 ingeschreven profielen van studenten. 40% hiervan volgt een hbo-opleiding, 32% doet mbo en 28% studeert aan de universiteit. Verder is 41,8% man en 51,2% vrouw. Een onderzoekspoll wordt altijd geplaatst op de persoonlijke profielpagina van de studenten.

Dit betekent dat de respondenten dus inloggen, voordat ze hun antwoord geven. StudentenWerk publiceert pas de resultaten van een poll wanneer er sprake is van minimaal 800 respondenten. Over StudentenWerk StudentenWerk is in 1999 opgericht en is daarmee een van de eerste organisaties waar men online kan solliciteren.

Inmiddels is StudentenWerk met 18 vestigingen uitgegroeid tot het grootste studentenuitzendbureau van Nederland en in 2009 onderscheiden als snelste- en beste groeibedrijf met de Porth4Growth prijs. Ook is ze in datzelfde jaar genomineerd voor de FD Gazellen Awards en in 2010 finalist voor de Entrepeneur Of The Year verkiezing van Ernst & Young. StudentenWerk is gespecialiseerd in de generatie Y en houdt maandelijks onderzoeken onder scholieren en studenten, om zodoende zoveel mogelijk kennis op te doen van deze doelgroep.

Daarnaast houdt StudentenWerk ook een weblog bij waarin regelmatig artikelen worden gepost over generatie Y en Z en de nieuwste ontwikkelingen op HR/recruitment gebied. StudentenWerk maakt onderdeel uit van The Kingfield Group B.V. Ook Career Network en Peoples Media maken deel uit van deze holding.
www.studentenwerk.nl