Moeders slaan hun kind vaker dan ze zelf zeggen


GILZE/AMSTERDAM, 20101130 -- Een grote meerderheid van de Nederlandse moeders zegt hun kind nooit te slaan (95%). Toch heeft 60% spijt als ze hun kind een tik hebben gegeven. Er zijn dus heel veel moeders die spijt hebben van de tik die ze naar eigen zeggen nooit hebben gegeven. Dit is een van de conclusies uit een enquête van tijdschrift Mijn Geheim en website Ouders Online, over straffen en belonen.

Bas Levering, historisch pedagoog en lector algemene pedagogiek aan de Fontys Hogescholen, herkent hier de Nederlandse opvoedcultuur. "Het schept een mooi beeld van de ambivalentie tegenover slaan: je bent er eigenlijk tegen, maar het overkomt je toch en dan heb je er achteraf spijt van. Dat is nog eens iets anders dan de opvoeding van Franse of Engelse ouders, bij wie de tik echt nog tot het standaardrepertoire behoort. Nederlandse ouders hebben door de eeuwen heen niet zoveel opgehad met de harde hand", aldus Levering.

`Pschychologisch' straffen
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ouders wel straffen, maar dan vooral door morele druk uit te oefenen. Concrete acties, zoals iets afpakken of het kind een taak opleggen, gebeurt veel minder dan boos zijn, het kind negeren of verdriet tonen.

Vrijwel alle moeders straffen hun kinderen als ze anderen benadelen. Dus wanneer hun kind iemand pijn doet, brutaal is of dingen kapot maakt.

Belonen als Sinterklaas
Slechte rapportcijfers worden amper bestraft, maar goede rapportcijfers worden juist beloond: ruim 80% van de ouders doet dat. Ook beloont bijna 60% van de moeders hun kind om de plooien van een ruzie glad te strijken. Maar de meest genoemde reden voor een beloning is "gewoon als ik er zin in heb". Moeders belonen opvallend vaak op dezelfde manier als Sinterklaas: met geld en snoep.

Zelf de uitzondering
Van de respondenten vindt 56% dat kinderen tegenwoordig 'te vrij' worden opgevoed, terwijl een overgrote meerderheid (85%) wel tevreden is over het gedrag van zijn eigen kind. De overgrote meerderheid van de moeders ziet zichzelf dus als uitzondering op de algemene situatie.

Het volledige rapport is te vinden op www.ouders.nl onder de titel: Wie zoet is... Ouders over straffen en belonen. Een onderzoek onder lezers van Mijn Geheim en bezoekers van Ouders Online.

Zowel Ouders Online als Mijn Geheim besteden deze week extra aandacht aan straffen en belonen in de opvoeding. In Mijn Geheim staan deze week drie bijzondere levensverhalen over straffen en belonen. Zo vindt Stefanie het vreselijk dat haar moeder haar kleinkind een tik op zijn billen geeft, is Cecilia zó overdreven aan het belonen dat haar dochter een verwend nest is geworden, en twijfelt Rianne of ze haar kinderen wel goed heeft opgevoed. Bovendien lees je in tien regels hoe je je kind moet straffen.

Daarnaast verschijnt woensdag op Ouders Online een reactie op het onderzoek van Bas Levering. Ook geven twee deskundigen - Peter Cuyvers en Justine Mol -- advies over straffen en belonen in de opvoeding. Justine Mol pleit - want zo kan het ook -- voor een opvoeding zonder straf en beloning.

Mijn Geheim is hét weekblad vol persoonlijke verhalen van en voor vrouwen in
elke fase van hun leven. Op www.mijngeheim.nl komen lezeressen bij elkaar om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen. Je kunt er je verhaal kwijt, om advies vragen en lotgenoten vinden.

Ouders Online (www.ouders.nl) is een onafhankelijke website voor ouders van kinderen van -1 tot 18 jaar. Al 15 jaar dé plek voor ouders, met substantiële informatie over opvoeding en ouderschap en een omvangrijk forum.