Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 18 november 2010

Amin Maalouf ontmoet Abdelkader Benali

In een openbaar gesprek over de ontregeling van de wereld, morele en culturele dilemma's, Oost - West vraagstukken en de rol van literatuur in onze samenleving. Op woensdag 1 december 20.00 - 22 uur, De Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Voertaal Engels. Toegang gratis, aanmelden: www.sica.nl

Na een introductie door professor dr. Joep Leerssen, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat de Frans - Libanese denker Amin Maalouf in gesprek met Nederlands bestsellerauteur Abdelkader Benali. Literair criticus Margot Dijkgraaf regisseert de ontmoeting en stelt kritische vragen. De bijeenkomst is georganiseerd door SICA in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Europese Studies), Academisch-cultureel Centrum SPUI25, Nederlands Letterenfonds, Maison Descartes en uitgeverij De Geus.

Amin Maalouf is een als christen opgegroeide Arabische journalist, die in 1977 vanwege de Libanese burgeroorlog naar Frankrijk vluchtte. Daar debuteerde hij, in het Frans, met een bundeling van historische teksten die de kruistochten vanuit het perspectief van de moslims beschrijven. De botsing tussen West en Oost, en de grootsheid van het islamitische verleden, speelt ook een belangrijke rol in romans die hij hierna publiceerde. Met zijn veelzijdige werk slaat hij een brug tussen twee werelden die steeds onverzoenlijker posities tegenover elkaar innemen. In zijn laatste uitgave in het Nederlands De ontregeling van de wereld (uitgeverij De Geus, mei 2010) luidt hij de noodklok over een wereld die bijna alleen nog lijkt te bestaan uit onrust over de economie, het klimaat en de veranderende normen en moraal. Abdelkader Benali schrijft over de veranderingen in de huidige maatschappij, over angst en negatieve beeldvorming rond de islam en migratieproblematiek. In de Engelse krant The Observer omschreef Benali onlangs hoe hij de omschakeling van welkome gastarbeiders tot de islamhaat van nu beleeft: 'A generation is growing with xenophobia and the fear of islam has become mainstream.' Behalve literair auteur is Benali ook literatuurcriticus, columnist, verhalen- en toneelschrijver en dichter. Margot Dijkgraaf studeerde Frans in Amsterdam en Parijs. Sinds maart 2007 leidt ze Academisch-cultureel centrum SPUI25 in Amsterdam. Daarnaast is ze sinds 1988 literair criticus voor NRC Handelsblad, publiceerde verschillende boeken, werkt voor radio- en televisieprogramma's en geeft lezingen. Van 2002 tot 2007 was ze directeur van het Centre français du Livre bij Maison Descartes in Amsterdam.

Deze bijeenkomst volgt op een besloten workshop op 30 november waarin Maalouf studenten van de Universiteit van Amsterdam en andere genodigden uit de culturele sector ontmoet. Hierin onderzoeken we hoe zijn mondiale lessen te gebruiken in de Nederlandse (culturele) situatie. Dit is onderdeel van de serie Café Mediterranée waarin SICA kunstenaars uit de Mediterrane en Arabische wereld uitnodigt om de cultuur uit die regio te onderzoeken.

Noot voor de redactie,