Vereniging Milieudefensie


Staatssecretaris Atsma accepteert fout hout als duurzaam

Amsterdam, 30 november 2010 - Staatssecretaris Atsma laat weten dat hij het Maleisische houtkeurmerk MTCS toe wil laten tot het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Hiermee gaat hij in tegen het negatieve advies van toetsingscommissie inkoop hout TPAC en tegen de bezwaren van Greenpeace, Milieudefensie, ICCO, Nederlands Centrum van Inheemse Volken (NCIV) en Wereld Natuur Fonds (WNF).

Volgens deze organisaties is MTCS niet duurzaam. De rechten van inheemse volken worden geschonden en MTCC, de organisatie achter het houtkeurmerk, staat toe dat grote delen bos worden omgezet in rubber- of oliepalmplantages. Dit heeft ernstige gevolgen voor het behoud van bos, plant- en diersoorten.

"MTCC kent deze bezwaren al lang en heeft hieraan weinig gedaan. De inheemse volken op het vaste land van maleisië hebben claims ingediend tot erkenning van hun landrechten. Tweederde van deze claims worden nog steeds niet erkend. In de gecertificeerde gebieden worden nog steeds bossen gekapt voor landbouw en infrastructuur," zegt Nora van der Hoeven van Greenpeace. Maleisische organisaties zijn erg teleurgesteld over het voorgenomen besluit van Atsma.

Staatsecretaris Atsma liet de Tweede Kamer per brief op 29 november 2010 weten dat hij vóór 3 december wil besluiten over het toelaten van het keurmerk. Hierdoor geeft hij geen enkele ruimte aan de Kamer om zich te laten informeren en hierover met hem in discussie te gaan. Het besluit van Atsma vervalst de concurrentie met andere houtkeurmerken die wel aan alle criteria voldoen. Daarnaast ondermijnt hij de waarde van keurmerken en het proces van de toetsingscommissie TPAC.

Eén gesprek tussen staatssecretaris Atsma, minister Dompok van Maleisië en het bestuur van MTCC heeft een negatief advies van de toetsingscommissie TPAC naar de prullenbak verwezen. Dit terwijl TPAC meer dan een jaar tijd nodig had om tot een gedegen advies te komen. De Maleisische delegatie heeft, zo schrijft Atsma, hem vertrouwen gegeven dat de belangrijkste bezwaren van TPAC binnen afzienbare tijd door MTCC worden opgelost. Geert Ritsema van Milieudefensie: "Als we op basis van enkel beloftes verklaren dat het om duurzaam hout gaat dan stelt het begrip duurzaamheid niks meer voor."