Syntens

Het Materialen innovatie instituut (M2i) en het Maritieme Innovatie Platform (MIP) hebben samen het initiatief genomen om op 3 december in de EXPO in Houten een themabijeenkomst te organiseren op het gebied van composietmaterialen voor structurele toepassingen.

Vezelversterkte kunststoffen bieden mogelijkheden om te komen tot lichtgewicht constructies, onder andere leidend tot een belangrijke vermindering van het energieverbruik, en daarbij een bijdrage leverend om te komen tot een meer duurzame samenleving. Er is dan ook een toename te zien van het gebruik van deze materialen in uiteenlopende sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, automobiel, maritiem en offshore Oil&Gas, energie en civiel.

Bedrijven gericht op het produceren en toepassen van composietmaterialen schieten als paddestoelen uit de grond. Veel bedrijven staan aan het begin van hun groeicurve en, om tot verhoogde cyclustijden en grootschalige productie te komen, moeten nog veel uitdagingen worden overwonnen. De Nederlandse overheid is doordrongen van het belang van deze ontwikkeling en ondersteunt daarom diverse initiatieven die ieder hun eigen bijdrage leveren om het bedrijfsleven op weg te helpen.

De ontwikkeling van de technologie voor het maken van de composietmaterialen gaat snel. Er wordt daarbij gewerkt aan de uitgangsmaterialen als vezels (sterker, biovezels), aan nieuwe matrix materialen (thermoplasten, thermoharders en biopolymeren), aan het realiseren van de juiste vezel-matrix interactie, aan de verwerking van de materialen tot een bruikbare constructie (vormgeven en verbinden) en aan de performance van deze materialen in de daadwerkelijke toepassing (inclusief niet destructief testen en reparatie).

In de workshop worden enkele specifieke technologische ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen nader toegelicht. In de middag wordt door deelnemers een overzicht gemaakt van de technologische uitdagingen waar we nog voor staan. Het is de bedoeling dat de uitdagingen opgepakt worden in vervolgtrajecten door samenwerking tussen de industrie en de kennisinstellingen teneinde een daadwerkelijke boost te geven aan de toepassing van deze materialen.

Meer informatie
www.m2i.nl
Expo Houten, 3 december 2010
Bert van Haastrecht, email: b.vanhaastrecht@m2i.nl, tel.:
+31-(0)15-2782535
U kunt zich inschrijven via de website van M2i