KRO

KRO De Wandeling: op safari in de Oostvaarderspla

Uitzenddatum: 03/12/2010

In KRO De Wandeling van vrijdag 3 december gaat presentator Hella van der Wijst met boswachter Jan Griekspoor op safari in een van de meest besproken natuurgebieden op dit moment: de Oostvaardersplassen (Flevoland). Al vanaf het begin van de Oostvaardersplassen zijn de meningen verdeeld over het beleid. Van der Wijst praat met Griekspoor over het nut van het al dan niet afschieten of bijvoeren van dieren, en of er moet worden ingegrepen tijdens een strenge winter.

Afgelopen winter, die ongekend streng was, liepen de gemoederen hoog op toen op internet filmpjes verschenen van sterk vermagerde dieren. De boswachters kregen dreigtelefoontjes van mensen die vonden dat de dieren moesten worden bijgevoerd. Griekspoor: "Mensen zien een mager dier en willen dat niet zien. Als in Afrika een leeuw een gnoe opeet en het beest het uitschreeuwt, dan zeggen mensen: dat is de natuur. Maar hier vinden mensen het moeilijk."

De zogenoemde grote grazers - edelherten, konikpaarden en Heckrunderen
- leven op een natuurlijke manier in wilde kuddes. Griekspoor: "De dieren in de Oostvaardersplassen hoeven niks. Ze zijn gewoon koe, paard of hert. Ze mogen leven, maar ze hoeven niks te produceren. Het enige dat we doen is kijken wat er gebeurt. En als we zien dat het dier het niet redt, grijpen we in en schieten we het dood."

Onlangs laaide de discussie weer op toen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde adviseerde om een derde van de grote grazers preventief af te laten schieten om te voorkomen dat er dieren in de winter doodgaan.

In het natuurgebied van de Oostvaardersplassen ziet van der Wijst de edelherten die in de bronsttijd zo veel mogelijk hindes proberen te lokken en met hun imponerend gebrul de concurrenten op afstand houden. Ook staat ze oog in oog met een vos die zich tegoed doet aan een gestorven hert

Hella van der Wijst gaat in KRO De Wandeling wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, vrijdag 3 december om 18.25 uur op Nederland 2.