Gemiva-SVG Groep


Café Change voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel heeft bestaansrecht bewezen

Na een proefperiode van ruim een jaar vindt op vrijdag 3 december de officiële opening plaats van café Change aan het Zoutmanplein 6a in Gouda. Het café is een ontmoetingsplek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah), die door hun handicap geen gebruik kunnen maken van reguliere ontmoetingsmogelijkheden. Een mystery-guest verricht om 18.00 uur de officiële opening.

"Het café heeft zijn bestaansrecht bewezen", vertelt Sam Domna, locatiehoofd van de naastgelegen woonlocatie Karnemelksloot en coördinator van het café. "Wij zijn het café begonnen omdat we dachten te kunnen voorzien in een behoefte. We hadden geen idee of het wel ging lopen. Het eerste jaar is de belangstelling gestaag gegroeid. Inmiddels hebben we vijftien tot twintig vaste bezoekers. We hebben nu besloten het café definitief voort te zetten."

Programma
In Change komen mensen die blijvende gevolgen ondervinden van niet-aangeboren hersenletsel. Zij hebben een revalidatieperiode achter de rug, komen weer in het gewone leven terecht, maar kunnen niet meer overal aan deelnemen. Dat komt door bijvoorbeeld concentratieproblemen, lichamelijke beperkingen, een grote behoefte aan structuur en/of een overgevoeligheid voor prikkels. Voor hen is een bezoek aan een buurthuis, club, vereniging of een café vaak niet meer mogelijk. "Change biedt die ontmoetingsmogelijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met die beperkingen"' vertelt Domna. "Samen met de bezoekers stellen de medewerkers maandelijks een programma samen, zoals thema-avonden over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld een Toon Hermansavond, maar ook een quiz of een karaoke-avond is mogelijk. Die formule werkt."

Grote stap
Om Change ook financieel te kunnen laten draaien is een breed draagvlak gecreëerd.
Het café is opgezet door een aantal organisaties die betrokken zijn bij mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. "De Gemiva-SVG Groep en onze directe partner Zorgpartners, waarmee we de woonlocatie in dit gebouw exploiteren, voorzien in de huisvesting van het café door een ruimte beschikbaar te stellen in het gebouw. Andere organisaties zoals Zorgbrug, MEE, Sophia Revalidatie en het Coördinatiepunt Niet-aangeboren Hersenletsel zijn nauw betrokken bij het café. De gemeente Gouda betaalt een gedeelte van de loonkosten van de begeleider. Het Oranje Fonds en de Montagnestichting hebben apparatuur of meubels gesubsidieerd. Wij hebben ook een website www.nahcafechange.nl. Daarop staat de agenda van het café. Het café is de eerste vrijdagavond van de maand open. Bezoekers kunnen iemand meenemen. Dat kan de partner, een kennis of een begeleider zijn. Een vaste groep medewerkers en vrijwilligers zorgt ervoor dat de caféavonden goed verlopen. De eerste opvang van nieuwe bezoekers is daarbij belangrijk. Voor nieuwe mensen is de stap naar Change groot. De sfeer en de mogelijkheid om met lotgenoten van gedachten te wisselen zorgen ervoor dat Change inmiddels een vertrouwde plek is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel."