Universiteit van Tilburg

Persbericht 29 november 2010

Beloning bankiers moet flexibel blijven

De beloning van bankdirecties moet niet te sterk aan banden worden gelegd. Dat betoogt de Italiaanse hoogleraar Guido Ferrarini op vrijdag 3 december wanneer hij de Anton Philips wisselleerstoel aanvaardt aan de Universiteit van Tilburg. De nieuwe FSB Principles for sound compensation practices bieden volgens Ferrarini voldoende flexibiliteit, maar met de herziene bankenrichtlijn 'CRD III' zou de balans kunnen doorslaan naar te rigide regelgeving.

Als gevolg van de financiële crisis is de politieke steun voor het aan banden leggen van de bonussen voor bankdirecties gegroeid. De regelingen voor flexibele beloning zouden vóór de crisis te veel gericht zijn geweest op korte-termijn resultaten, wat mede geleid zou hebben tot de crisis. Hervormingen van de beloningsstructuren zijn daarom gericht op het stimuleren van resultaten op de lange termijn. Ook de richtlijnen van de internationale Financial Stability Board doen dat.

Maar volgens Guido Ferrarini waren de beloningsstructuren van voor de crisis ook al gericht op de lange termijn. Empirisch onderzoek toont aan dat de corporate governance en compensatierichtlijnen van voor de crisis niet noodzakelijk verkeerd waren. Daarom bestaat binnen de financiële sector ook weinig weerstand tegen de nieuwe richtlijnen.

Volgens Ferrarini moeten hervormingen in de bankensector niet alleen gericht worden op de beloningen, maar ook op andere manieren om risico's te beperken. Bij de implementatie van de FSB Principles in Europese landen blijft vooralsnog voldoende flexibiliteit bestaan in de beloning, aldus de hoogleraar, maar de herziene richtlijn voor de banken 'CRD III' die in 2011 van kracht wordt, kan daar verandering in brengen. Deze richtlijn beoogt meer uniformiteit in de sector, met een starre beloningsstructuur tot gevolg.

Conferentie: Assessing the MiFID and Investor Protection in the EU and US Voorafgaand aan de inaugurele rede van Guido Ferrarini organiseert het Anton Philips Fonds een internationale conferentie over regulering in de financiële sector. Het programma staat online.

Guido Ferrarini is hoogleraar Business Law and Capital Markets Law aan de Universiteit van Genua (Italië) en directeur van het Centre for Law and Finance aldaar. Hij is voor een jaar benoemd op de (linken naar Anton Philips wisselleerstoel bij het Tilburgse Center for Company Law. De leerstoel is ingesteld voor internationaal gerenommeerde experts op het gebied van ondernemingsrecht.