UMC St Radboud


Valkhofleerstoel 2010 gewijd aan bijnierziekten 29-11-2010

De Engelse hoogleraar endocrinologie prof. dr. Wiebke Arlt bezet dit jaar de Valkhofleerstoel. Deze leerstoel is in het leven geroepen door het UMC St Radboud om internationaal toonaangevende, bij voorkeur vrouwelijke, wetenschappers tijdelijk naar Nijmegen te halen. Professor Arlt maakte naam met onderzoek op het gebied van bijnierziekten. Over dit onderwerp houdt zij op 3 december de jaarlijkse Valkhoflezing in Nijmegen.

Wiebke Arlt is hoofd van het Centrum voor Endocrinologie, Diabetes en Metabolisme van het Queen Elisabeth University Hospital in Birmingham. Zij is een autoriteit op het gebied van bijnierziekten, in het bijzonder bijnierschorsinsufficiëntie waarbij een tekort aan bijnierhormonen optreedt. Ook maakte zij naam met haar onderzoek naar bijniertumoren en congenitale bijnierhyperplasie. Bijnierhyperplasie is een aangeboren ziekte, gekenmerkt door een teveel aan mannelijke hormonen. Prof. Arlt werkt nauw samen met onderzoekers van het pas opgerichte Radboud Bijniercentrum.

Bijnier

De afgelopen 10 jaar deed Wiebke Arlt enkele opzienbarende ontdekkingen. Zo legde zij het bestaan bloot van een nieuwe vorm van congenitale bijnierhyperplasie. Ook ontdekte zij een nieuwe vorm van vroegtijdige puberteit. De laatste ontdekking deed zij in nauwe samenwerking met onderzoekers van het UMC St Radboud. Daarnaast toonde zij voor het eerst de betekenis aan van behandeling met het mannelijk hormoon DHEA bij patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie.

Programma

De Valkhoflezing is onderdeel van een wetenschappelijk programma dat prof. Arlt in Nijmegen afwikkelt. Zij verzorgt onder andere workshops voor onderzoekers van het Radboud Bijniercentrum, een onderdeel van het Institute for Genetic and Metabolic Disease (IGMD). Eind oktober was zij ook al te gast in het UMC St Radboud, onder andere als spreker op het drukbezochte First Radboud Adrenal Symposium.