Maastricht University

Trefwoorden: diëten, eiwitten, hongergevoel, voedselinname
Promotie mw.drs. Maartje C.P. Geraedts
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: prof.dr W.H.M. Saris. Co-promotor: dr. F.J. Troost. Titel: "Gastrointestinal targets to modulate satiety and food intake" Vrijdag 3 december 2010, 12.00 uur

Diëten die een relatief hoger aandeel eiwitten bevatten worden beschouwd als een effectieve behandeling voor gewichtscontrole. In het bijzonder voor het voorkomen van gewichtstoename na een periode van gewichtverlies. Tot op heden is nog niet bekend of het iets uitmaakt welke specifieke eiwitten gebruikt worden in deze diëten. In dit proefschrift wordt onderzocht welke eiwitten de beste effecten hebben op hongergevoel en voedselinname. Het blijkt dat eiwit uit erwten het beste effect hebben. Ook is gebleken dat als de afbraak van dit eiwit in de maag geremd wordt het effect nog groter is. Obese mannen aten minder na toediening van het erwten eiwit direct in de darm dan wanneer ze dit eiwit aten. Deze resultaten kunnen bijdragen aan nieuwe perspectieven in de behandeling voor overgewicht en obesitas.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.