Trefwoorden: diëten, eiwitten, hongergevoel, voedselinname
Promotie mw.drs. Maartje C.P. Geraedts
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Promotor: prof.dr W.H.M. Saris. Co-promotor: dr. F.J. Troost.
Titel: "Gastrointestinal targets to modulate satiety and food intake"
Vrijdag 3 december 2010, 12.00 uur
Diëten die een relatief hoger aandeel eiwitten bevatten worden
beschouwd als een effectieve behandeling voor gewichtscontrole. In het
bijzonder voor het voorkomen van gewichtstoename na een periode van
gewichtverlies. Tot op heden is nog niet bekend of het iets uitmaakt
welke specifieke eiwitten gebruikt worden in deze diëten. In dit
proefschrift wordt onderzocht welke eiwitten de beste effecten hebben
op hongergevoel en voedselinname. Het blijkt dat eiwit uit erwten het
beste effect hebben. Ook is gebleken dat als de afbraak van dit eiwit
in de maag geremd wordt het effect nog groter is. Obese mannen aten
minder na toediening van het erwten eiwit direct in de darm dan wanneer
ze dit eiwit aten. Deze resultaten kunnen bijdragen aan nieuwe
perspectieven in de behandeling voor overgewicht en obesitas.
De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats
in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.
Maastricht University